Публикация

Слънчевото изгаряне има дългосрочни последствия

Ултравиолетовата радиация е с къса дължина на вълната, поради което е невидима за човешкото око. Всъщност става въпрос за три типа ултравиолетови лъчи – UV A, UV B и UV C. Само първите два типа достигат до земната повърхност. Те се излъчват не само от слънцето, но и от лампите в солариумите.


Когато човек се изложи на ултравиолетова светлина, кожата увеличава продукцията на пигмента меланин в епидермиса, който по принцип придава нормалния цвят на тялото. Допълнителните количества меланин имат за цел да предпазят по-дълбоките слоеве на кожата от увреждане и същевременно придават по-тъмен цвят, така желания от мнозина тен. Но този механизъм на защита е ограничен, защото количествата меланин, които всеки организъм произвежда, са определени генетично и мнозина не могат да натрупват адекватни дози.

В този случай се получава добре познатото изгаряне. Проблемът е, че можете да изгорите дори в облачни дни, защото 90 на сто от UV лъчите преминават през облаците. Освен това тези лъчи се отразяват от сняг, лед, пясък, вода и други повърхности и така причиняват изгаряния и при хора, които не са пряко изложени на слънцето.

Индивидите с по-бяла кожа, руса коса и светли очи са много по-предразположени към слънчеви изгаряния в сравнение с мургавите, чернокоси и тъмнооки хора. Причината е в разликите в нивото на меланина. А то зависи от броя, разположението и типа на пигмент-продуциращите клетки – меланоцитите.

Дерматолозите определят типа кожа с номера от 1 до 6, като единицата означава изключително бяла кожа, която винаги изгаря и никога не почернява, а шестицата значи силно пигментирана кожа, която много трудно изгаря и получава допълнителен тен бързо и в дълбочина.

Но независимо от типа кожа енергията на слънцето прониква дълбоко в кожните клетки, където може да увреди ДНК и да предизвика не само остро изгаряне, но и други проблеми – инфекция, преждевременно състаряване и кожен рак.

Инфекция най-често възниква, когато спукани мехури от кожно изгаряне станат входна врата за различни микроорганизми. Протича с болка, зачервяване, подуване и сълзене от увредената кожа.

-brr-

Непредпазливото излагане на слънце и повтарящите се изгаряния ускоряват процеса на стареене на кожата. Хората с този проблем обикновено изглеждат по-възрастни от реалното. Кожните промени, причинени от слънцето, включват: отслабване на съединителната тъкан, което намалява силата и еластичността на кожата; образуване на дълбоки бръчки; изсъхване и загрубяване; разрастване на малки повърхностни червеникави кръвоносни съдове, основно по бузите, носа и ушите; лунички, най-вече по лицето и раменете; големи кафяви петна на лицето, задната част на ръцете, гърдите и горната част на гърба.

Кожният рак се развива главно в участъци, които най-често са изгаряли. Някои видове рак (базоцелуларен карцином) се проявяват като малка раничка или възелче, което може периодично да се разязвява и да кърви. В други случаи съществуващи бенки или тъмни петна започват да се уголемяват, да придобиват неправилна форма и да променят цвета си. Това може да е меланом – един от най-злокачествените тумори в човешкия организъм.

Как да се постъпи при слънчево изгаряне?
Посещение при лекар е необходимо, ако е засегната голяма площ от кожата и са се образували мехури. В никакъв случай не ги пукайте! Отидете спешно в клиника, ако изгарянето е придружено от висока телесна температура, силни болки в изгорелите участъци, втрисане, гадене, главоболие, обърканост.

Ако изгарянето е по-леко, вземете хладен душ и си правете студени компреси на засегнатите места. Прилагайте мехлеми срещу изгаряне, пийте много течности. Против болката можете да вземете таблетка нестероиден противовъзпалителен препарат.

Ако след многобройни изгаряния сте развили базоцелуларен карцином, алтернативите за успешно лечение са няколко, включително и безоперативен модерен метод чрез прилагане на специален препарат за намазване (Алдара) по специална схема.

Коментари