Публикация

Фън шуй – открийте баланса в живота си

Сигурно се питате каква е връзката между това да си направите ремонт на къщата през лятото и древното китайско учение фън шуй. Отговор на този въпрос може да ви даде Бисера Виденова, която е консултант по класически фън шуй и от 2003 г. се занимава професионално с проекти.


Работи с много художници, приложници, архитекти и дизайнери, защото смята, че изкуството може най-бързо и ефективно да промени вибрацията на дадено жилище.
Тя се е заела с нелеката задача да изследва българското Върховно единство – учение, според което древните българи са живели по законите на заобикалящата ги природа.

„Заблуда е да се смята, че фън шуй като начин на живот се практикува само от богати хора”, казва Бисера Виденова. Според нея това древно китайско изкуство не се състои само в поставяне на скъпи вещи в дома или изготвянето на проект за неговото подреждане. Всеки човек с жилище, независимо дали е лично или под наем, може да приложи теорията на фън шуй. Тя е концепция за живота, която, макар и китайска, може да ни послужи в модерния ни начин на живот. Древните българи са смятали, че съществува невидима енергия, която обгръща всичко, дори и неодушевените предмети, а според китайците това е енергията Ци. Преведено на модерен език, това означава да освободим пространството, което е затиснато от вещи, за да протече свободно енергията.

Бисера казва, че основно правило за спалнята е да не виждаме работното място от леглото, на което спим. То трябва да е празно отдолу, да се почиства редовно, така че енергията Ци да тече от двете страни. Също не бива да е долепено до стената, а да има поне малко разстояние. Пространството за спане трябва да е широко. Главата не бива да е до тръби, защото те източват енергията.

Работното място или учебното бюро на дете се разполага така, че седящият да е с гръб към стената и да гледа към широко пространство или прозорец, това е вид енергийна защита.

Най-големият проблем вкъщи обикновено идва от банята. В България тя, както и тоалетната, винаги се намира на грешните места – до външна врата или срещу нея. Това пречи на жизнената ни енергия да циркулира правилно. Хубаво е вратата на банята или тоалетната да не се виждат от входната врата, ако има възможност, да се преместят при ремонт. Дори да се намира срещу спалнята, ако няма малки деца в къщата, е необходимо да се постави огледало от външната страна на вратата.

В старите български къщи тоалетните са били извън дома, на двора, а също и кофата с боклука, която по времето на соца се слагаше на балкона. Тъй като сега повечето балкони се усвояват, е най-добре боклукът да е скрит под мивката.
Бисера казва, че според архитектурните планове кухните също се разполагат на грешната страна. Често се намират в най-хубавия сектор от къщата, където се поражда добра енергия и късмет.

За кухнята е валидно правилото, че вода и огън не трябва да са заедно, затова мивката, хладилникът и печката не трябва да стоят един до друг. Мивка до хладилник може, но до печка не бива да се поставя. Ако не можем да ги разместим при ремонт, Бисера ни съветва да направим комбинация с цветовете светлосиньо и зелено и това ще хармонизира енергията в стаята.

В старите български къщи водник и огнище никога не са били в едно помещение, а огнището е било в центъра на дома и никога не е било празно. Над него е висял съд с храна или вода, символ на пълнотата в къщата. В нашите обичаи Бисера намира много съвпадения с фън шуй и се впечатлява. Според нея важно е да живеем модерно, но по-важно е да запазим изконните български вярвания, че има нещо по-силно от самите нас.

-brr-

Според нея, а и според фън шуй, подредбата и хармонизирането на дома може да променят живота ни в една или друга насока или да отприщят късмета ни. Смешно е обаче да се мисли, че късметът се променя, когато внесеш статуетка на жаба или кон в дома си.

Бисера казва, че като цяло късметът на българите може да се промени, когато хората се научат да чистят не само собствения си дом, но и стълбището, градинката, тротоара...
„Всеки фън шуй специалист ще ви посъветва: чистете, отнемайте, отмахвайте, хвърляйте вещи и по-рядко прибавяйте, защото това ви затлачва.
Таванските помещения символизират нашите мечти, пари и бъдещето ни. Не парите, които ни трябват всекидневно, а тези, свързани с мечтано пътуване или развитие в личен план.

Мазетата са нашето минало и основата на живота, скритите ни страхове. Много рядко се срещат в България подредени и оползотворени мазета и тавани. Повечето са задръстени със стари излишни вещи, които трябва да изхвърлим”, съветва ни Бисера. Тя смята, че ние, българите, много се влияем от общественото мнение, от това какво ще кажат съседите или колегите. Това е причина да трупаме вещи, подарени от лели, баби, свекърви... Нужно е такива вещи да подарим, продадем или изхвърлим, защото ни изяждат енергийно. Всъщност, докато се радваме интелектуално на придобивката, подсъзнателно я свързваме с неприятни чувства.

Бисера ни съветва да не правим промени в дома си – ремонт, разместване на мебели, почистване, ако сме ядосани. Когато сме спокойни, можем да вземем точните решения и да отгатнем подсъзнателно верните за дома цветове, които ще ни осигурят хармония.
Грижата за цветята винаги поражда добра енергия Ци. Ако мястото, където е поставено цветето, не е с добри вибрации, и да се грижите оптимално за него, няма да се развива. Необходимо е да му намерите друго място, а там да поставите друго цвете, което да привикне с енергията. Бисера дава пример с цветето спатифилиум, което, поставено до компютър, отнема електромагнитните вибрации.



Коментари