Публикация

Как да запазим комфорта на стомаха през лятото?

Интервю с доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания, член на Европейската академия на науката по хранене.


Доц. Ханджиев, какви храни препоръчвате да се консумират през лятото?
През лятото трябва да поемаме повече течности - от 2 до 2,5 л на ден, под формата на минерална вода, прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове. Фрешът е богат на витамини, разнообразни микроелементи и соли, от които имаме нужда. Едно прекрасно питие е айранът, подходящ за лятната трапеза. Необходимо е течностите през лятото да не се консумират наведнъж, а на равни интервали.

Добре е храната, която поемаме, да бъде по-лесносмилаема, затова още от древността хората са знаели, че през лятото трябва да избягват много мазно и тлъсто месо. Ние, специалистите, препоръчваме повече млечни продукти, крехки меса, които да се съхраняват правилно. Това е много важно, защото, както виждате, излизат различни сведения за хранителни отравяния, не натравяния, а подчертавам, отравяния с месни и млечни продукти. Освен това е необходимо преди консумация плодовете и зеленчуците да се измиват много добре.

Трябва ли да избягваме рафинираните храни през лятото – бисквити, шоколади... за сметка на пълнозърнестите?
Това са лесно усвоими храни, които не дразнят корема, но да не забравяме, че е необходимо да бъдат контролирани за срока на годност и състава, който трябва да съответства на етикета. Шоколадът и сладките храни ограничаваме на лица, застрашени от затлъстяване и захарен диабет. Но това не значи, че трябва да анатемосаме тези храни, напротив и лятно време може да ги консумираме.

Много се говори за пълнозърнестия хляб, но хората със стомашни заболявания – гастрит, язва и др., не трябва да го консумират, защото той дразни стомаха. На тях препоръчваме белия хляб. За диабет, затлъстяване или наследствено предразположение към тези заболявания ние, специалистите, препоръчваме пълнозърнестия хляб. Така че диетата, която предписваме, е строго индивидуална и зависи от здравословното състояние на конкретния човек.

Какво да ядем, ако сме на диета и нямаме здравословни проблеми?
Не бива да смятаме диетата за основно средство за отслабване. През лятото има идеални условия за спорт и двигателна активност – игри, плуване, колоездене, тичане, ходене пеш, туризъм. Всички те са отлично средство в борбата с излишните килограми. Двигателната активност обаче трябва да се съчетава с диетичното хранене. От една страна, препоръчваме консумацията на баластни вещества – плодове и зеленчуци, които съдържат много влакнини - модерно е да се казва фибри. От друга страна, често те водят до подуване на корема, образуват се излишни газове и спазми.

Защо суровите храни причиняват подуване на корема?
Човешкият организъм не притежава ензимна система, която да оползотворява всички тези влакнини, съдържащи се в суровите храни, но при някои хора подуването на корема и отделянето на газове е по-изразено от други и на тях се препоръчва да се обърнат към лекар. Наложително е хората с такъв проблем да ограничат консумацията на храни като бамя, зелен боб и бобови растения. От друга страна пък, боб, фасул, грах, леща са храни с нисък гликемичен индекс, което е тяхното предимство в профилактиката и лечението на болестите на цивилизацията – затлъстяване, захарен диабет, сърдечно-съдови проблеми.

Какво трябва да предприемем при подуване на корема?
Когато имате здравословен проблем, макар и незначителен, не трябва да се обръщате към интернет или да се самолекувате. Вредата от самоволната употреба на лекарства е такава, каквато е вредата и от самоволния диетичен режим. Не можем да четем в книгите или из интернет за диети и да ги прилагаме, без да сме се допитали до специалист, защото здравословното състояние на всеки индивид е много различно.

Бих препоръчал Комфортекс, защото имам добри отзиви от мои пациенти. Ако трябва да спазват диетичен режим, който е в разрез с това подуване на корема, при вземането му те успяват да преодолеят оплакванията и едновременно да спазват предписания им режим. Комфортекс е хранителна добавка, изготвена на базата на многовековния опит на различни нации и базирана на много полезни билки.

Коментари