Публикация

Морето носи не само тен, но и здраве

Топли вълни, ярко слънце, напоен с морски аромат въздух, романтика. За много хора това е представата за пълно щастие. И са абсолютно прави. Защото морето не само носи невероятно удоволствие, но гарантира още несравним лечебен и козметичен ефект.


Вълните осигуряват на кожата лек масаж, обогатяващ организма с кислород, подобрява се работата на кръвоносните съдове, снижава се кръвното налягане. Затова кардиолозите препоръчват умереното къпане.

Морската вода нормализира терморегулацията, повишава жизнения тонус, има закаляващо действие, укрепва защитните сили на организма. И още – подобрява циркулацията на кръвта, увеличава броя на червените кръвни телца и нормализира сърдечния ритъм.
Солената вода обезпечава на организма отрицателни йони, които неутрализират излишъка на вредните положителни йони, натрупани от градските жители в бетонните джунгли.

Благодарение на този ефект морето е много добро средство срещу стреса.
Морето ни дарява с множество полезни вещества, които нормализират обменните процеси и действат благотворно на ендокринната система и хипоталамуса. Йодът, който се съдържа в морската вода, активизира мозъка, подобрява паметта, регулира работата на щитовидната жлеза.  Лекарите съветват всеки човек, страдащ от уши, нос или гърло и чести простуди, да ходи на море.

Освен къпането добре действа и изплакването на гърлото и промиването на носа със загрята до 37 градуса морска вода. Стоматолозите също препоръчват изплакването на устата, защото в чистата морска вода има много повече лечебни вещества от всяка паста за зъби с морски минерали, а кислородът, съдържащ се във водата, осигурява естествена снежнобяла усмивка.
В състава на морската вода влизат йод, калций, калий, силиций, натрий, магнезий, манган, фосфор, желязо, никел, мед, арсен, кислород, азот, неон, хелий и още много други елементи.

-brr-

Цялото това богатство ние го попиваме чрез порите на кожата и капилярите. Колкото по-богат и концентриран е солевият състав на морската вода, толкова по-интензивно се храни кожата.
Според таласотерапията (лечение с морска вода) максимум полезни вещества можем да получим от морска вода, загрята до 37 градуса, но и след къпане при температури 20-25 градуса полезният ефект се запазва.

Насищайки се с минерали и соли, кожата става еластична и здрава, намалява подпухването. Морската вода е особено полезна при проблемна кожа. Не е вярно обаче твърдението, че колкото по-дълго стои солената вода върху кожата, толкова по-лечебна е тя. Всъщност въздействието й продължава не повече от 20 минути, след което е най-добре да се измие.

Докато отдъхвате на плажа, можете не само да придобиете великолепен тен, но и да се разделите с много болежки. Причината е, че под краката ви се намира едно от най-силните средства срещу тях – горещият пясък. Неговите здравословни ефекти са известни от незапомнени времена. Чрез псамотерапията, както е наречено лечението с пясък, се активизира обмяната на веществата и се усилва кръвообращението.

В резултат отоците и болките изчезват. Горещият пясък е идеално средство срещу ревматизъм, артрит, миозит, артроза, възпаление на яйчниците, невралгия, радикулит, неврит и др. Песъчинките съдържат карбонати на калия, калция и магнезия, които са слабоалкални. Псамотерапията помага и при затлъстяване.

Да се заровиш в топлия пясък за 15-20 минути (като областта на сърцето остава открита) е полезно и при остеохондроза, простатит, гинекологични заболявания и проблеми със ставите.

Коментари