Публикация

Ще има ли ваксина против наркотиците?

Уникална ваксина против хероин са разработили учените от института Скрипс (САЩ). Препаратът заставя имунната система да спре усвояването на хероина, за да се избегне наркотичното опиянение.


Авторът на изследването Ким Янда казва, че при разработване на ваксината среща големи трудности със силния имунен отпор на организма. Учените считат, че ваксината ще бъде ефективна само за хората страдащи от хероинова зависимост.

Вече е разработена ваксина срещу кокаин, метаамфетамини и никотин. Всички препарати са разработени на принципа да накарат имунната система да идентифицира молекулата наркотично вещество и да блокира метаболизма.

При създаване на хероиновата ваксина учените срещат големи трудности, защото попаднал в организма, хероинът бързо се разпада на няколко други психоактивни вещества. На специалистите се наложило не само да „приучат” имунната система да разпознава хероина, но и неговите производни – 6-ацетилморфин и морфин.

Ваксината успешно е тествана върху плъхове. При животните страдащи от хероинова зависимост след ваксинация се снижава влечението към наркотика и има по-ниска степен на опиянение.

Коментари