Публикация

4 вещества, необходими на женския организъм

Тялото е добре организирана лаборатория, в която всеки миг се извършват някакви биологически или химически процеси. Когато равновесието на елементите в тази малка система се разбалансира, тогава се появяват различни здравословни проблеми.


За да ги избегнете е добре да приемате допълнителни вещества, когато организмът изпитва недостиг.

Ето 4 елемента, които са важи за женското тяло:

Алфа линоленова киселина

Американски учени изследвали в продължение на 16 години над 76000 жени и установили, че тези, които приемат най-много от това вещество – омега-3 мастна киселина – намаляват с 50 % риска от сърдечно заболяване и с 46% опасността от внезапна сърдечна смърт.

Д-р Октавио Золези от университета в Лима е открил в Андите невероятно лековит храст, който ражда зелени звездообразни плодове - Sacha Inchi. В империята на инките тези плодове били на особена почит. 48% от състава на маслото на един плод е въпросната киселина. Рибеното масло също е много богато на алфа линоленова киселина.

Препоръчителният прием е от 1,5 до 3 грама омега-3 киселини на ден.
 

Mагнезий

Повечето жени не приемат достатъчно от този важен минерал. Недостигът на магнезий води до мускулни крампи, главоболие, умора или депресия. Ниското ниво на този минерал може да има сериозни последици, като диабет и дори внезапна смърт от инфаркт. Този месец учените откриха, че жените, които приемат най-много магнезий, намаляват с 41% риска от инфаркт. Друго изследване показа, че магнезият подобрява чувствителността към инсулина и по този начин предпазва от диабет. Освен това той намалява стреса и помага на костите да усвояват по ефикасно калция.

Необходимата дневна доза магнезий е 400 милиграма.

Teстостерон

Твърдението, че тестостеронът няма значение за жените не само, че не е вярно, но е и опасно. Когато неговото ниво спадне, се усеща липса на мотивация, голяма умора и безразличие към нещата, които обикновено предизвикват радостни чувства, включително към секса.

Учените обясняват, че тестостеронът е ключов хормон за жените, особено за доброто им физическо състояние, за поддържането на нормално тегло, за сексуалната им активност. Освен това тестостеронът, а НЕ калцият, е главен източник на здравето на костите, защото то зависи от хормоните. При жените главните регулатори на плътността на костите са естрогените. Прогестеронът контролира скоростта на натрупване на костно вещество, но тестостеронът е основен фактор за масата и силата на костите.

Метионин

Tази аминокиселина е особено важна за жените, защото:

        - подобрява тонуса и еластичността на кожата
        - подхранва косата
        - заздравява ноктите
        - пречиства от токсините
        - разгражда мазнините
        - изгражда колин, който дава енергия
        - превръща се във веществото SAMe, което бори депресията.

Тази аминокиселина не се произвежда от организма и затова трябва да се набавя с храната.

Повечето плодове и зеленчуци съдържат много малко метионин. В някои – броколи, гъби, карфиол, авокадо и кълнове от боб – една порция съдържа по-малко от 100 мг.  Добър източник на метионин са яйцата – 128 мг в 1 яйце.

Повече метионин има в сусамовото семе и в бразилските орехи, но най-много има в месото – в 100 грама говеждо, пуешкото или риба тон се съдържат 500 мг. метионин.

Необходимата дневна доза за организма е поне 1 до 3 грама.


 

Коментари