Публикация

Някои парфюми са опасни за здравето

Всяка жена мечтае за скъп парфюм, но зад цветния, мускусния или цитрусов аромат се крият опасни химикали. Заради търговската тайна по закон парфюмерийната промишленост не е задължена да обозначава съставките на парфюмите.


На етикета им трябва да пише само одеколон, тоалетна вода или парфюм. Според учените обаче, повечето парфюми в магазините съдържат над 40 различини неописани и неизследвани химикали, които могат да причинят някои сериозни здравословни проблеми, като алергия, хормонални нарушения и дори рак.

Учените посочват 3 от многото опасни химикали:
Benzyl Acetate – Според учени от университета Бъркли, този химикал е карцерогенен агент, който се свързва с рака на панкреаса.

- G-terpinene – Химикалът допринася за развитие на астма и проблеми с централната нервна система.

- Methylene Chloride – Той е много опасен и от 1988 е забранен, но все още се използва тайно в производството на парфюми. Доказано е, че този химикал предизвиква рак и понеже се натрупва лесно в организма причинява умора и главоболие.
 
Парфюмът влиза в директен контакт с кожата и затова е много по-безопасно да си го направите сами. Със собственоръчно приготвен парфюм ще ухаете също така свежо и сладко и ще се чувствате по-сигурни. Той се прави много лесно. Изберете любимите си ухания и ги смесете така, че да подхождат на стила ви. Може да смесите жасмин с евкалипт.

Опитайте тази рецепта:

    ПРОДУКТИ
    2 лъжици пчелен восък
    2 лъжици бадемово масло
    1-2 лъжици есенция по ваш вкус

    ПРИГОТВЯНЕ
    1. Стопете пчелния восък на водна баня, добавете бадемовото масло и ги разбийте на каша.
    2. Оставете сместта да се охлади леко.
    3. Добавете любимата си есенция, например лимонена, портокалова, лавандулова или от сандалова дърво.
    4. Сложете в бурканче получената смес и оставете да изстине напълно. Втривайте по малко от крема в китките, зад ушите и в основата на врата.
    5. Съхранявайте този уникален парфюм на тъмно и хладно.
 
Ако държите непременно да си купите парфюм, най-добре е той да е приготвен от естествени вещества, като масла, извлечени от корените на цветя, плодове и семена, като лавандула, чаено дърво, розмарин и жасмин.


 

 

Коментари