Публикация

Грешки, които допускаме при диета

Провалите в диетата са често явление. Изпитваме разочарование, когато диетата не дава резултат и се чудим защо теглото ни не помръдва. Причините могат да бъдат най-различни – драстична диета, погрешно или нездравословно хранене, или обикновено невежество.


Ето някои гафове, които провалят диетите:

По изключение ще изям този десерт – само този път!
Въпросът е дали наистина е изключение. Ако е така, е оправдано, например по случай рожден ден или друг много специален повод. Но ако употребявате фразата „само този път” по-често, трябва да сте честни към себе си. Всяко парче сладкиш ви отдалечава все повече от начертаната цел да отслабнете.

Цял ден съм се хранила здравословно и сега заслужавам награда.
Ако наградата в края на деня означава да изядете половин шоколад, една кутия сладолед, пакет чипс или да изпиете една-две халби бира,  спрете! Тези неща не са ви необходими, оше повече след като цял ден сте успели да се придържате към здравословна диета. Този вид храни заместват само скуката и няма да повдигнат настроението ви особено. Освен за няколко минути, след което то ще спадне отново.
 
На опаковката пише „обезмаслено”, значи мога да го ям.
Въздържайте се да купувате стоки, на които пише, че са нискомаслени, или със нула калории. Докато си похапваме нискомасления сладолед не осъзнаваме колко захар е сложена в него, за да стане толкова вкусен. Повечето нискомаслени продукти са силно обработени. Затова е по-добре да си намажете малко истинско масло вместо да изядете половин пакетче, на което пише, че е с по-малко мазнини. Не е вредно да се яде от всичко, но по малко.

Днес съм спортувала и затова мога да ям каквото искам.
Също грешно. Възможностите на физическите упражнения да повлияят на теглото са само 15-20% и затова хората, които мислят, че могат да ядат всичко, защото са започнали да изпълняват някаква спортна програма, изпитват такова разочарование от липсата на резултат. Отслабването зависи 80% от начина на хранене и вниманието трябва да бъде насочено върху храната.

Ще гладувам, защото за 1 месец трябва да отслабна с 5 килограма.
Драстичните диети не дават дълготраен резултат. Лишаването от пържени и сладки храни е разумен ход, но гладуването не дава дълготраен резултат и освен това е нездравословно. Друга грешка е лишаването от мазнини, защото те са важен източник на енергия и без тях ще се чувствате отпаднали. А това не допринася за постигането на желаната добра форма.
 

Коментари