Публикация

Съвременният човек няма време за правилно хранене

Съвсем скорошно изследване показало, че съвременните хора нямат време, за да се хранят нормално. По-рано само за обяд всеки човек е отделял средно по един час.


Сега напрежението в работата и вкъщи е толкова високо, че хората отделят за хранене само 39 минути на ден. Макар че обикновено се полага едночасова почивка, хората набързо хапват по сандвич на работното си място и това отнема средно 12 минути и 49 секунди.

Понякога работещите са толкова заети, че пропускат обяда. При това жените са по-склонни да си спестят това хранене от мъжете. За закуска се отделя още по-малко време. Тя продължава само 7 минути и 20 секунди и обикновено представлява един печен сандвич.

Експертите са констатирали, че днес приемът на храна е станал абсолютно формално занимание за три четвърти от хората. Те така бързо поглъщат храната, че нито могат да й се насладят, нито да оценят вкуса й. А 45% толкова са заети с други дейности по време на хранене, че не забелязват дали вече са сити, което заплашва с преяждане и съответно наднормено тегло.

Изследователи от известната компания, производител на млечни продукти, Presiden доказали, че именно под натиска на обстоятелствата хората  избират да се хранят по този начин. 78% от участници в допитване заявили, че биха искали да имат повече време за хранене. А девет от десет души споделили, че рядко им се отдава да присъстват на семейна вечеря, въпреки че събирането с близките им много им харесва. 31% от участвалите в проучването гледат телевизия по време на закуска, а 53% по време на обяд.

Според специалистите днес човечеството живее в общество, до голяма степен ориентирано към храненето. Появяват се все повече звездни готвачи и кулинарни книги. Но независимо от това хората просто нямат време, за да се хранят нормално. А това неминуемо влияе на тяхното емоционално състояние и благополучие.


Коментари