Публикация

Бъдещите майки трябва да внимават какво ядат

Информациите, забраните, препоръките и особеностите на храненето по време на бременност са доста. Но изготвянето на балансиран хранителен режим за поддържане доброто здраве на майката, както и за нормалното развитие на плода, не е особено трудно.


Най-опростеният начин е да се раздели храната на групи и да се приемат препоръчителните количества от всяка група, съветват специалистите.  
Млечните продукти имат особено важна роля. Те са основен източник на  калций и витамин D, които ще изградят здрави кости на бебето. Калцият предотвратява и натрупването на олово в тялото на майката, което може да причини вреди на нервната й система.

Витамините В12 и В6, които се съдържат в млякото, подпомагат развитието на нервната система на бебето, докато млечните протеини са важни за изграждането на необходимите ензими, хормони и вещества в нервната система и на майката, и на бебето.

Зърнените храни и особено пълнозърнестите осигуряват на организма достатъчно фибри за редовен стомах, въглехидрати за нуждите на плода, витамини от група В за превръщане на приетите калории в енергия, както и минерали, като мед, които участват в изграждането и развитието на сърдечно-съдовата и кръвоносната система на бебето.

Плодовете и зеленчуците са също задължителни. Те са добър източник на фибри, витамини и минерали, които предпазват тъканите на  бременната и бебето й от увреждания, предизвикани от свободните радикали. Зеленолистните зеленчуци доставят на организма фолиева киселина и витамини от група В, които предпазват от увреждания на невроните през първите три месеца от бременността и от преждевременно раждане в по-късните месеци.

Протеините, съдържащи се примерно в месото и в бобовите растения, доставят витамин В6, който е необходим за изграждането на нервната система и белтъчния метаболизъм на бебето. Повечето богати на протеини храни имат и много желязо и цинк. Желязото доставя кислород на майката и бебето, предпазва майката от анемия и подсилва запасите от желязо на бебето, докато цинкът предпазва плода от вродени дефекти и осигурява нормалното му развитие.  

Но дори бременната да се храни разнообразно и здравословно, организмът й има необходимост от още помощ – от прием на подходящ комплекс от хранителни добавки. Те могат да гарантират по-малко неразположения по време на бременност като сутрешно гадене и повръщане например, както и тяхното по-лесно понасяне при евентуална поява.

Фолиева киселина: не забравяйте за този много важен витамин (В9), който има основно значение за предпазването на плода от сериозни вродени дефекти. Фолиева киселина трябва да се приема още преди забременяването, но по време на бременността е задължително. В повечето случаи приемът й с храната не е достатъчен и е нужно да се взема като хранителна добавка.






Коментари