Публикация

Пикникът носи добро настроение и спокойствие

Китна полянка с шарена сянка, планинска рекичка със студена водичка, добри душички и печени наденички... Какво повече му трябва на човек в зной и пек


Пикникът е не просто хапване на тревата, но и отмора сред природата. Дори и през уикенда да опънете одеялото в парка е по-добре, отколкото да се излежавате на дивана пред телевизора.

Пикникът е измислен от английските благородници, които след лов се изтягали на полянката, а слугите приготвяли дивеча и сандвичите. В началото на ХІХ век хайлайфът в Лондон си спретнал „общност на любителите на пикника” и всеки имал грижата за определени храни и напитки. По-късно думата „пикник” се превръща просто в разходка със закуска извън града.

Но при англичаните закуската винаги е богата и менюто за пикника някога включвало поне трийсетина ястия. И сега в Англия, а и навсякъде на Запад, честа гледка е в парковете хората да се излежават върху тревата, да хапват сандвичи и да четат книга. Там няма надписи „Не газете тревата!”.

Язовир или река, полянка или заслон, парк или гора – изборът е ваш. Нека не е до шосето, за да е тихо и спокойно, но не и много далече, за да не мъкнете багажа с километри. Мнозина скачат от колата направо в реката.
Проучете предварително къде ще отпуснете, тъй като има голяма вероятност да се почувствате като на Женския пазар – тарапана, шум и тровеща музика. На много места в планината има маси, пейки и беседки, но се заемат рано-рано. Затова си носете постелка, а и чадъри, защото дори и сянката под дърветата може вече да е заета.

Не забравяйте аптечката с бинтове и мазила - все пак сте сред природата, а тя гъмжи от гадинки. Няма да ви натежат и слънцезащитните мазила.
Пъхнете в багажа и нещо за убиване на времето - тесте карти, домино, табла, федербал, топка или четиво.

-brr-

Предварително направете списък с всичко необходимо, защото на поляната няма магазин. Хладилни чанти, чинии, прибори, салфетки, отварачки за бутилки и консерви, тирбушон... Повечето хора вземат прибори за еднократна употреба, защото след това не се налага да носят мръсните съдове у дома. Не забравяйте и плика за боклук.

Има цяла пикник индустрия - от специалните раници, кошници и хладилни чанти до термоси и походни несесери с чинии и прибори за хранене. Традицията изисква да сложите храната в хампър кошници, а в магазините ги има за двама, за четирима, за шестима...

За доброто угощение е необходим план – какви храни ще хапвате, както и кой какво ще купи или приготвя на място. Важното е всички да го обичат, да е качествено и трайно.
Най-лесно е да заложите на сандвичите. Но за добро угощение сред природата пригответе предварително повече вкусотии - пилешко, свинско, сварени яйца, салати, плодове... Можете да купите готово печено на грил пиле, бутчета, наденички. Диня или пъпеш в реката са разхлаждаща фантазия.

За мнозина пикник без барбекю не бива, но имайте предвид, че на много места в природните паркове паленето на огън е забранено.
Иначе само от аромата човек изгладнява. Трябват ви задължително дървени въглища и поне една скара. Върху нея става всичко – кебапчета, кюфтета, пържоли, шишчета, наденички, но и чушки, патладжани, гъби и картофки...

В магазините се предлагат всякакви барбекюта и дървени въглища. Можете и да си стъкмите на място огън, но трябва да съберете дърва и да оградите огнището с камъни. Никога не палете с бензин, спирт или други лесно запалими течности. И дръжте хлапетата далеч от огъня.
Водата е задължителна за пикник. Подходящи напитки са сокове, сиропи, студен чай, айран... Пригответе и термоса с кафето. Чашка с ракийка или червено вино развеселява, а изстудената в реката бира охлажда.

След природния пир съберете всичките боклуци и ги изхвърлете в контейнер. Ако сте палили огън, не оставяйте тлеещи въглени, за да не съсипете гората.

За разходката с угощаване на открито задължително си вземете добро настроение, приятна компания и вкусни хапки. А вкъщи оставете служебните неволи, лаптопа и касетофона...


Коментари