Публикация

Високата активност на слънцето може да провокира рак на кожата

187 са новите случаи на злокачествени новообразувания на кожата, установени само за година в Плевенско. Данните огласи д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в града.


Миналата година  новите случаи на злокачествени новообразувания на кожата са били 158, за щастие сред тях няма регистрирани деца.

Общо 2516 са пациентите с малигнен меланом в областта, като те нарастват ежегодно, казва д-р Ирина Джикова. Като основен рисков фактор за възникване на малигнен меланом се приема краткотрайното, но ударно изгаряне на кожата, което е най-опасно в детска възраст. Затова е важно да се знае доколко е полезно излагането на слънце, както и мерките, които трябва да се вземат, за да се предпазим от ултравиолетовото облъчване.

Ултравиолетовата радиация на слънцето е полезна за костите, зъбите и хормоналната система на човека. Под нейното въздействие човек се чувства по-здрав, бодър, подобрява се кръвната циркулация, както и синтезирането на полезния за организма витамин Д.

Слънцето има и своите отрицателни ефекти, то излъчва три вида лъчи – УВ-А, УВ-В и УВ-С лъчи.

Озоновият слой служи като защитен щит и предпазва от разрушителното им действие, като ги поглъща, казва д-р Джикова. УВ-А лъчите проникват в дълбочина, понижават еластичността и водят до преждевременно стареене на кожата, до появата на пигментни петна и лунички, особено у индивиди със светла кожа и очи.

При тях често се наблюдават алергични реакции – фотодерматози, соларна уртикария, непоносимост към някои лекарства и козметични продукти. УВ-В лъчите предизвикват изгаряне на кожата, а УВ-С лъчите са смъртоносни за растенията и животните. Високата активност на тези лъчи може да провокира и развитието на рак на кожата.

Кожният рак е неконтролиран растеж на анормални клетки в кожата. В последните години се забелязва нарастване на честотата му и при двата пола сред всички бели популации в света, което е свързано с типа кожа и продължителното слънцеизлагане. Съществуват три основни типа кожен рак: базоцелуларен, спиноцелуларен карцином и малигнен меланом. При ранна диагноза прогнозата е добра, затова усилията трябва да се насочват към ранно откриване на заболяването.

Малигненият меланом е сравнително рядък, но е най-злокачественият тумор в човешката патология. Всяка година с това заболяване се регистрират на национално ниво 300 нови болни. На всеки 10 години броят им се удвоява, каза д-р Джикова.  В България се регистрират 3 - 4 пациенти на 100 хиляди души население, а реално те са поне два пъти повече. Реалната за страната заболеваемост е 6 - 8 на 100 хиляди население, колкото е в някои райони на Италия, Франция и Испания.

-brr-

Този статистически пропуск се дължи на факта, че ранно откритият кожен рак се отстранява амбулаторно и пациентите не се регистрират в онкологичните центрове в страната. Основните рискови фактори за възникване на кожен рак са продължителното експониране на ултравиолетова радиация и типът кожа.

Докато при кожните карциноми се приема за основен фактор акумулиращият ефект от излагане на слънчева светлина, то при меланома се приема краткотрайното, но ударно изгаряне на кожата. То е най-опасно в детска възраст. Когато изгарянето се повтори неколкократно, то може да доведе до израждане на гените в пигментната клетка /този период е около 20 години/ и развитие на малигнен меланом.

Как да се предпазим от вредното въздействие на ултравиолетовата радиация върху кожата

На първо място пийте много вода и течности. Колкото по-светла е кожата, толкова от по-висок фактор на защита се нуждаете - търсете продукт, на който изрично е обозначена защитата както от А, така и от В лъчи, посъветва здравният експерт. Използвайте една чаена лъжичка от защитния крем за нанасяне върху лицето и около 9 – за тялото, препоръчва д-р Джикова.

След всяко излизане от водата или попиване с кърпа отново нанасяйте защитен крем, независимо че върху опаковката пише, че той е водоустойчив. Не забравяйте да намажете и устните с предпазен крем.

Добре е да се излагате бавно и постепенно на лъчите. Нека кожата ви свикне със слънцето. Избягвайте да правите слънчеви бани по обяд. Това време е неподходящо и за разходки из града.

Малките деца не трябва да стоят на слънце. За тях никакви слънчеви бани на пряка светлина не са препоръчителни. Те трябва да играят под чадър, на сянка, да носят шапка и тениска, да не стоят на плажа между 11 и 16 часа.









Коментари