Публикация

Цветотерапията - нежен хармонизатор за душата

Цветотерапията е позната у нас и като терапия на д-р Бах с цветовете на растенията или Бахова терапия, казва тя. Това е естествена, уникална лечебна система. Смята се, че цветните есенции са били известни още от древен Китай...


Д-р Малина Тоцева е педиатър, има и специалност психология.  До 2000 г. е  практикувала като детски лекар основно в училище, а след старта на здравната реформа у нас е работила и като психолог.

Д-р Тоцева е работила и в РЗОК-Плевен, като в същото време е продължила да учи психотерапия, по програма на МУ-София и италианския университет „Instituto di Psicologia Umanistica Esistenziale „Otto Rank” в Рим.  

Посещавала е и различни курсове, като арт терапия, енергийна психология и енергийна медицина.  Така психологията отвела специалиста в дебрите на цветотерапията, и по-точно към метода на д-р Бах. Отскоро д-р Тоцева прилага цветотерапията в кабинета си, който се намира в сградата на Стоматологията.


Цветотерапията е позната у нас и като терапия на д-р Бах с цветовете на растенията или Бахова терапия, казва тя. Това е естествена, уникална лечебна система. Смята се, че цветните есенции са били известни още от древен Китай. Античните общества са умеели да лекуват чрез целителната сила на растенията. Има свидетелства, че културите в Египет, Малайзия, Африка и Австралия са използвали цветята за лечение.

Най-старият писмен документ за това датира от 16 век и принадлежи на европейския лекар Парацелз, използвал цветни есенции за лечението на емоционални разстройства. Д-р Бах е черпил знания от келтското познание на уелските си предци, които винаги са ползвали за лечебни цели диворастящи цветя в комбинация с вода и слънце. Седем години са му били необходими, за да открие всичките 38 есенции.

Всеки цвят излъчва един вид вибрация, подходяща да коригира дадена дисхармония в личността ни. Има още една есенция – 39, наречена Rescue Remedy (спешна помощ), която е комбинация от пет цветни лека и помага да се овладее стреса, паниката и объркването.

-brr-

Методът на д-р Бах е признат още през 1983 г. от Световната здравна организация, която е одобрила  прилагането му. СЗО признава, че цветята влияят положително на човешката психика и засилват имунната система. Днес лечението на д-р Бах се използва в цял свят, защото е достъпно, евтино и без странични ефекти. То не изключва употребата и на други медикаменти.

Защо човек се разболява?
Идвало ли ви е на ум, че болестта, от която страдате - астма, сенна хрема, мигрена, сърдечни смущения или просто грип, не е случайна, а е нещо, което зависи от вашата индивидуалност, чувства, мисли и постъпки?  Познавате ли себе си? Какъв сте вие - мечтател, самохвалко, тиранин, склонен към самосъжаление, мнителен, скептик и т.н.

Тези качества, макар да се наричат „общочовешки”, в никакъв случай не са здрави, а са плод на погрешно духовно развитие, което в един прекрасен ден подкопава физическото здраве.

Добре известно е, че състоянието на продължително безпокойство, страх или несигурност изчерпват жизнените сили на човека. В такова състояние тялото губи естествената си устойчивост към болестите, независимо дали става въпрос за вирусни, храносмилателни или по-сериозни заболявания.

Изхождайки от този възглед, д-р Бах е разбрал, че причината за болестите е в самите нас, в душевната дисхармония и че можем отново да бъдем здрави, облягайки се на собствените си сили и природата – лечителка. Основен принцип за него е правилото: „Лекувай болния, а не болестта”. Това е причината този вид терапия да бъде насочена към човека, като разглежда физическите му проблеми във връзка с тези на душевността му. Крайната цел е да станем по-балансирани и по-щастливи хора. Затова е наричана още „Път към душевна хармония” и „Терапия на характера”.

-brr-

Принципите на цветната терапия
Терапията с цветя на Бах е алтернатива на все по–модернизираната медицина. Д-р  Бах защитава правото на болния сам да участва в собственото си оздравяване, като крайната цел е лекарят да стане ненужен.

Много растения притежават медицински свойства и те отдавна се използват в билковата медицина, но Бах вярва, че истински лековитите растения съдържат много по-голяма сила. В днешно време практикуващите цветолечители  продължават да изследват многостранното действие на цветните лекове. Докато в основата на хомеопатията е принципът „Подобното се лекува с подобно”, то при цветолечението се залага на противоположното.

От откриването им до днес, вече близо 70 години, не е наблюдаван страничен ефект или вреда от действието на цветните лекове, казва д- р Тоцева. Съчетават се безпроблемно и подпомагат други методи на традиционно и нетрадиционно лечение. Личната комбинация от цветни лекове се приема под формата на капки както от възрастни, така и от деца.

Приложение на Баховата терапия
Изборът на цветните лекове е строго индивидуално като предписването става не спрямо конкретната болест, а в зависимост от моментното емоционално и ментално неразположение на личността, казва д-р Тоцева.

Важно е и точното определяне на необходимите лекове и е добре броят на подходящите есенции да се сведе до минимум /максимум 5-7/. Терапията може да се прилага и при оформяне на личността, тъй като всяка от есенциите отговаря за определено качество в индивида. При наличие на негативното му проявление, действието на капките повлияват за развиване на противоположното, обяснява д-р Малина Тоцева.


Коментари