Публикация

Орехи за имунната система

Орехите са най-различни сортове, но всички те се отличават с уникален баланс на белтъчините, мазнините и въглехидратите, съдържат голямо количество витамини и микроелементи. Това ги прави пълноценна храна за имунната система.


Техните мощни имунопротекторни свойства се дължат на съдържанието на витамини-антиоксиданти А, С, Е и токоферол. В някои видове орехи последното вещество е в по-големи количества, отколкото в пшеничените кълнове. Шепа орехи съдържа дневната доза от токоферол, която поддържа имунната система.

Тайната на този антиоксидант е в това, че защитава клетката от повреждане чрез укрепване на клетъчната стена и тя става по-малко уязвима за свободните радикали. Освен това, токоферолът потиска производството на веществата медиатори на възпалението (цитокини, хистамини) в органите и тъканите.

Редовната консумация на орехи ще ви гарантира една добра профилактика на имунната система, но внимавайте все пак с количествата, защото орехите са по-калорични от другите видове ядки и може да развалят фигурата ви.

Коментари