Публикация

Кое е вярно за алкохола?

През последните години се разпространяват множество изследвания за влиянието на алкохола върху организма, като някои от тях объркват дори интелигентните хора. Причината е съвсем прозаична – част от научните заключения отхвърлят евентуална полза от алкохола за здравето. Други, напротив, изтъкват плюсове от пиенето, а трети просто събират в едно разнородните данни.


В крайна сметка противоречие няма. Медиците и изследователите са категорични – ако не пиете, няма нужда да започвате, с надеждата да подобрите състоянието си. Ако си пийвате стабилно, със сигурност ще навредите на здравето си, защото етанолът е доказана протоплазмена отрова – т.е. действа на клетъчно ниво, увреждайки най-фините жизнени структури и механизми. Ако пиете умерено, в общия случай не трябва да променяте нищо. Но точно в думата „умерено” е заключен целият проблем.

На нашите географски ширини всекидневната употреба на 200 и повече милилитра твърд алкохол се води за безобидна, а на нискоалкохолните питиета изобщо не се прави сметка. Сред причините за това е разбирането, че много хора пият сериозно, но „не им личи”, т.е. нямат нелепото поведение на пияни. Дори да приемем, че редовно пиещите могат да владеят поведението си, няма как да овладяват биохимичните последици от високите концентрации на етанола.

Отдавна е доказано, че всеки организъм може да преработи безопасно определено количество алкохол, според вродените нива и активността на ензима със сложното име алкохолдехидрогеназа. В това отношение има значителни различия не само между индивидите, но и между отделните раси. Това е причината едни хора да пият много и продължително, без да развият чернодробно увреждане, а други да получават цироза при неголеми количества алкохол.

Черният дроб е много здрав орган, категоричен е гастроентерологът проф. Никола Григоров от Втора МБАЛ в София, но веднага допълва, че не трябва да издевателстваме над уникалната си вътрешна лаборатория. Тя се уврежда от ексцесивна алкохолна консумация и от вирусните хепатити, които често стават хронични, без човек дори да е разбрал, че се е заразил. Нездравословното хранене и затлъстяването също подкопават дейността на черния дроб.

По отношение на позитивите от приема на алкохол те са свързани най-вече с проучвания за по-ниска смъртност от миокарден инфаркт и исхемичен мозъчен инсулт при хора, които консумират в допустими количества. Но те са много стриктно определени, казва д-р Борислав Георгиев, специалист в Националната кардиологична болница в София. Става въпрос за 1 алкохолна единица при жените и за 1 до 2 алкохолни единици при мъжете.

Една единица се равнява на 50 до 70 милилитра концентрат, 150 милилитра вино или на 330 милилитра бира. Тъй като твърдият алкохол засилва опасността от други здравословни проблеми – основно цироза и рак, лекарите препоръчват хората, които го консумират, да преминат на посочените количества вино или бира.

Намаляването на пиенето съвсем не е лесна работа. Но е важно да се направи, преди да се появят сериозните алкохолни увреждания, които включват алкохолна стеатоза, хепатит и цироза, полиневропатия, проблеми с храносмилателната система. Един от първите признаци, че черният дроб се предава, е повишаването на специфични ензими в кръвта – АсАТ и АлАТ. Затова е добре чернодробните ензими да се изследват профилактично при редовно или случайно прекаляване с алкохола.

Нивата им могат да се нормализират чрез спиране или намаляване на пиенето и прием на хепатопротектори (например Хепасейв) – специфични препарати, които укрепват и възстановяват чернодробните клетки.
Но за безопасна алкохолна консумация и дори за да има някаква полза за здравето, основно значение има изграждането на съответната култура – умерено пиене за удоволствие, при това не всеки ден.

Коментари