Публикация

Как жегата да не попречи на работния ден

В студените дни се оплакваме от недостига на слънце и топлина, лятото започваме да хленчим, че искаме прохлада. Факт е, че високите температури ни настройват на отпускарска вълна и закотвят в главите ни плисъка на морски вълни и дебели горски сенки. Но малко са хората, които могат да си позволят този живителен лукс повече от десетина дни. Останалото мнозинство трябва да трупа трудов стаж независимо от жегите. Ако не можете да избягате от задуха, послушайте специалистите. Те предлагат няколко начина да се почувствате по-добре и да не завиждате прекалено на отпускарите.


1. „Замразете” си пулса
Завийте парче лед в кърпа. Този охлаждащ компрес поставете на място, където добре се усеща пулсът – китката, зад коляното, вътрешната страна на лакътя. Оставете леда около една минута, после го свалете и след малко пак го поставете. Повтаряйте процедурата, докато не усетите, че ви става по-хладно. Специалистите твърдят, че по този начин охлаждате кръвта си, а оттам и цялото тяло. В чекмеджето на бюрото си дръжте спрей с вода. Ако напръскате отново местата, където се усеща пулсът ви, и лицето, ще се почувствате по-добре.

2. Направете си лека прическа
В летните дни кожата на главата ви трябва да диша, както и тялото ви. Затова се откажете от ползването на лакове, гелове, пяна за коса. Не усложнявайте прическата си, позволете на косата ви да изглежда естествено. Забравете за козметиката – колкото по-малко, толкова по-добре. Фон дьо тенът и пудрата само ще ви изпотят още повече. Ако във вашия офис е въведен сериозен дрес код, облечете дрехи от натурални леки тъкани. Когато шефът не е около вас, можете да ходите боси.

3. Представете си прохлада
Психолозите отдавна са доказали, че визуализацията е изключително полезен и ефективен метод, помагащ в различни ситуации. Затова, когато се нажежите, си представете, че сте върху надувен дюшек в центъра на басейн с хладна вода или край фонтан. Почувствайте прохладата.

4. Добавете в менюто си лют червен пипер
Благодарение на веществата, съдържащи се в лютия червен пипер, той стимулира отделянето на пот, при това без да се повишава температурата на тялото. Когато потта се изпарява от повърхността на тялото, ще ви стане по-хладно. Има и други продукти, които ще ви помогнат в горещините. Най-обикновената краставица ще ви съживи. Не пренебрегвайте още стъблата на целината, динята и грейпфрута.

5. Пробвайте масаж
Ако сте на съвещание, а жегата е толкова непоносима, че едва ли не ще припаднете, можете да дойдете на себе си, като масажирате биологично активните точки. Енергично потъркайте ушите си, силно натиснете нокътя на палеца на ръката, ощипете се по бедрото, натиснете силно точката под носа. На болката организмът реагира с повишаване на адреналина, кръвоносните съдове се разширяват, работата на всички системи в организма се активизира. Ще почувствате облекчение.




Коментари