Публикация

Онкоболни отново с изчерпан лимит от лекарства

Приемът и лечението на онкологично болни пациенти в ИСУЛ не е преустановяван. Химиотерапията работи с пълен капацитет. Осигуряваме безотказно започнатото лечение на всички пациенти, както и на вече диагностицираните или оперирани в нея, гласи официалният коментар на изпълнителния директор на здравното заведение доц. Бойко Коруков на тиражираното твърдение, че „Царица Йоанна” (ИСУЛ) спира приема на онкоболни.


С цел започнатите терапии да бъдат продължени докрай е взето единствено решението пациенти, изпратени от други лечебни заведения или самонасочили се за консултация в болницата, временно (през август и септември) да бъдат пренасочвани към регионалните онкологии. Ситуацията го налага. В резултат на разширяването на дейността на отделението по химиотерапия в ИСУЛ пациентите, потърсили клиниката по онкология, са нараснали с около 30% спрямо същия период на 2011-а, а финансирането на болницата е лимитирано. Ръстът на пациентите не е случайност, лечението на онкологично болни е стратегически приоритет за развитието на здравното заведение, уточни д-р Коруков. Положението с надхвърлените лимити за лекарства, което е една от причините за промените в работата на ИСУЛ с онкоболните, той описва така:

"Ако имаме 100 единици медикаменти, а дойдат 500 човека - как да осигурим всички с лекарства? Няма как да го направим, затова се прави и листа. Но за да не чакат тези хора, ние ги ориентираме. Ако е дошъл от Бургас, желае второ мнение, консултира се, потвърждава се лечението за същата схема и му даваме съвет да се върне в Бургас, за да си продължи лечението".

Проблемът с апаратурата е също добре известен: болните са принудени да чакат между месец и половина и три месеца, за да им се осигури лъчелечение. Апаратурата е крайно недостатъчна и остаряла.  Имаме готовност за купуване с европейски пари на нови линейни ускорители за лъчетерапия, но те ще заработят чак след 2 г., като дотогава ще останат и дългите списъците с чакащи. За да решим част от проблема с потока от болни, ни трябват 6 млн. лв. за още един линеен ускорител. Имаме необходимите кадри, оборудвана 80 на сто база, конкретизира доц. Коруков.

За да се справим със сегашното положение, направихме опит да се увеличи работното време на наличната апаратура, но тъй като лекарите, които го използват, се трудят в йонизираща среда, това се оказа невъзможно. Но това така или иначе не би било решение. Към днешна дата в България има едва четири линейни ускорителя, при положение че в страните от ЕС се падат по 1 на всеки 250 000 души от населението.

-brr-

Възможно е преразпределяне на неизползваните от други болници средства

Причината болница „Царица Йоанна” (ИСУЛ) да спре приема на нови пациенти за химиотерапия е, че е надвишила капацитета си за обслужване на пациенти. Фактите са следните: просто в ИСУЛ имат нов екип с онколози, които работят динамично, привлекли са доста нови пациенти – с повече от една трета повече спрямо същото време миналата година, екипът развива тази своя дейност, но естествено всеки ръст на пациенти води до ръст на лекарства, каквито в началото на годината не са планирани в бюджета. Поради тази причина колегите са казали, че просто няма да приемат оперирани в други лечебни заведения за два месеца по определени диагнози. На хората, които са вече там със започнато лечение, лечението ще бъде довършено, така стоят нещата и с оперираните в ИСУЛ. Това коментира  здравният министър д-р Стефан Константинов по повод на временната мярка, огласена от ръководството на ИСУЛ.

Но трябва да е ясно, подчерта министърът, че всяка болница в държавата има някакъв капацитет да обслужва пациенти. Когато стигне своя капацитет,  тя или казва на хората, че не може да ги вземе и ги призовава да дойдат по-късно, или ги пренасочва към друго лечебно заведение. Онкоболните не могат да чакат и е много по-разумно да им се каже, че трябва да отидат там, където могат да ги поемат веднага. Информиран съм от ИСУЛ и уверявам, че всички болни, започнали вече лечение в тази болница, ще получат необходимите грижи там. Не бива да се създава психоза и паника, че болните не могат да се лекуват в тази болница, нито да се правят внушения, че парите за онкологията не стигат. „Парите и за лекарства са повече от миналата година и трябва да вървим напред. Хората вече питат защо за седмица или за 10 дни не могат да си получат лекарствата и това е добре, тъй като означава, че сме стигнали до ниски стойности", каза още министърът.

Евентуалното решение по случаи като ИСУЛ е много простичко. След като в една болница  притокът на онкоболни се е увеличил с 30 процента, вероятно въпросните пациенти са потърсили именно тази болница, не са отишли в някое друго лечебно заведение. Ние не бихме могли да имаме такъв висок ръст на 30 процента на всички онкоболни. С други думи: ние ще анализираме цялата картина,  трябва да се види на какво се дължи увеличението в приема на онкоболни, да се прецени дали е възможно да се преразпределят средствата за химиотерапия. Трябва да видим къде е имало повече, съответно къде по-малко пациенти, и ако се налага, ще мислим за прегрупиране на парите. Възможно е преразпределяне на неизползвани от други болници пари към лечебни заведения в положението на ИСУЛ, допуска министър Константинов.








Коментари