Публикация

Сприятели се с колегите си и ще живееш по-дълго

Доброто отношение към колегите на работа увеличава продължителността на живота, смятат учените от Тел-Авивския университет.


По-голямата част от живота си прекарваме на работа, затова нямаме време за среща с приятели. Работата е място, където човек може да получи емоционална подкрепа, смята Шарон Токер, специалист по организационно поведение.

Д-р Токер и неговите колеги направили статистическо изследване на 820 човека от 25 до 65 години, които работили средно по 8,8 часа в продължение на 20 години. Хората с лоша социална подкрепа на работното място умирали 2,4 пъти по-често. От 820 човека починалите 53 били в лоши отношения с колегите си.

Добрата атмосфера на работното място допринася за увеличаване производителността на труда. Много работодатели ограничават социалните контакти като принуждават служителите си да използват електронната поща въпреки, че срещите на живо биха били по-ефективни.

Специалистите предлагат кухнята на офиса да бъде място за срещи, където можем да изпием чаша кафе и да поговорим или във Фейсбук. Изобщо, важно е всичко, което може да подобри емоционалното състояние на служителите.
Освен това учените са установили, че мъжете работят по-добре, ако работата се контролира повече, а жените работят по-лошо.

Коментари