Публикация

Дремливостта е причина за ПТП

Национална кампания от началото на септември ще разяснява рисковете от дремливото шофиране. Инициативата е на фондация „Сън и здраве”, съобщи д-р Славчо Славчев, председател на организацията.


Поводът за старта на кампанията е тревожната статистика за „войната” по пътищата, според която 37% от смъртните случаи при катастрофи са от умора и кратковременни заспивания на волана. От фондацията вече са разкрили горещ телефон за безплатни консултации по проблемите на съня.

Освен статистиката и тревожните данни, кое Ви накара да инициирате подобна кампания?
Проблемът за дремливостта и рисковете от пътни произшествия, които тя създава, в последните години става все по-актуален. Все повече институции отделят голямо внимание на дневната сънливост и на дремливото шофиране. Има редица обстоятелства, които завишават риска от тежки катастрофи поради задрямване на волана. Човешкият организъм е устроен така, че сме будни и бодри през деня, когато е светло и спим на тъмно. За разлика от някой животни, предимно хищници, които спят през деня, а ловуват на тъмно през нощта.
Какво се случва през лятото? Повечето от хората тръгват за море или за друга далечна дестинация през нощта. От една страна, искат да избягат от горещините, от друга от натоварените пътища и трафика, и от трета, предпочитат нощното шофиране. В това решение да пътуват през нощта, когато обикновено организма е в покой и човек спи, се допускат много често грешки. Понякога дори се пренебрегват основни правила в безопасното шофиране, което крие рискове за инциденти на пътя. Кампанията ще стартира реално от септември, но вече от фондация „Сън и здраве” сме организирали безплатни консултации по въпросите на дремливостта и сънната апнея. Всеки, които има проблеми или се интересува може да получи безплатен съвет на тел: 02-955-49-35 и 02-955-49-36.

Може ли дремливостта да се разглежда като част от проблемите със съня и има ли тя вече своето медицинско обяснение?
Да, има. Новата медицинска специалност, която се нарича „Медицина на съня” обяснява основаните принципи. Тя вече е регламентирана в САЩ, Австралия и някои от европейските страни. Новата специалност се занимава най-общо със съня, циклите на сън и бодърствуване, нарушенията на съня и заболяванията. Има около 90 болести само на съня.

Как се обяснява дремливостта и сънливостта?
По принцип, когато спим по-малко около 4-5 часа вместо обичайните 7-8 часа или пък самото качество на съня е променено или нарушено, то тогава се натрупва т. нар. сънен дълг.
От 24 часа ние спим около 8 часа, а 16 часа сме в будно и бодро състояние. Когато обаче вместо обичайните 7-8 часа спим с един час по-малко като ставаме с един час по-рано или лягаме един час по-късно, то тогава се събира дефицит. Сумарно за цялата седмица става около 7 часа по-малко сън или все едно не сме спали цяла една нощ. Когато този цикъл на съкращаване на съня продължи и дефицитът стане по-голям, започва да се проявява т. нар. прекомерна дневна сънливост. Това е състояние, в което независимо от нашето желание да се запазим бодри и будни ние задрямваме и заспиваме.
Това е като при храненето, ако всеки ден намалявате храната или пропускате хранене, ако ядете всеки ден по-малко отколкото обичайното, естествено ще започнете да слабеете. По същия начин, ако не спите достатъчно като количество и като качество, постепенно ще започне да се проявява този недостиг на сън или сънен дълг, за който ви говоря.

-brr-


Обикновено човек наваксва безсънието със сън или почивка, но какво да правим, ако ставаме дремливи, дори когато сме спали през нощта?
Много фактори могат да влияят върху крайния резултат на повишената дремливост – лошата хигиена на съня, това че спите по-малко или не спите качествено, лягате късно, а ставате рано. Също така нередовния режим на лягане и ставане. Малко хора обръщат внимание, че е препоръчително да се ляга и става по едно и също време. Вече казахме че е необходим по 7 – 8 часов сън. Липсата му причинява остро безсъние, което за щастие преминава след една-две нощи. Но има и заболяване хронично безсъние, което се изразява с трудно заспиване и трудно поддържане на съня. От това заболяване например, страдат може би 40 – 50 % от населението на САЩ. По-често са засегнати жените между 35 и 50-годишна възраст. В тези случаи е необходима медицинска помощ и лечение. Има различни заболявания, които нарушават съня и които се проявяват само по време на сън, накъсват съня и го правят недостатъчно пълноценен.

А когато сънливостта не е заболяване, а резултат от лош режим, кафето помага ли?
Тази разпространена теза, че кафето компенсира некачествения и недостатъчен сън в никакъв случай не бива да се приема за абсолютна.

Когато ни предстои път и шофиране, станали сме рано и не сме спали достатъчно добре през нощта, какво да правим?
Сигналите за дремливите шофьори са много. Важно е да се обърне внимание, защото заспиването става изведнъж, рязко. Както си карате и край, все едно пелена пада пред очите ви. Но преди това има период, в който очите ви неконтролируемо се затварят и ви отклоняват, трудно държите главата си изправена, не спирате да се прозявате, имате блуждаещи и несвързани мисли, не помните как сте шофирали последните няколко километра, криволичите между платната и страничната линия или пропускате пътни знаци, рязко връщате колата обратно на платното, отклонявате се от пътя.
Ако е налице дори и един от тези симптоми – по-добре да спрете и да дремнете.
Трябва много ясно да се знае. Можете да върнете дълга на съня си само със сън. Почивката не е сън. Ако сте натрупали сънен дефицит и сте на волана, вие реално сте опасен както за себе си, така и за околните и затова в никакъв случай не препоръчвам да тръгвате на дълъг път, без да сте се наспали добре.
За да бъде по-ефективна почивката ви и съня, пийте едно силно кафе преди да заспите, ефектът му е след половин час. Ако сте спали половин час се сумира ободряващото действие на кафето и на съня. Така действието на кафето се проявява, когато ви е необходимо. Но най-добре е да се тръгва на дълъг път след нормален и пълноценен сън.

Коментари