Публикация

За какво да внимаваш през ваканцията, ако си бременна

Съществуват много митове за бременността и летния сезон, които можем да подложим на съмнение. Предлагаме ви коментарите на специалистите, които безспорно ще бъдат от полза на бъдещите майки.


Мит 1: За бременните е полезно къпането в морето и реките.
Къпането на бременните в открити водоеми е забранено. Единствено морето прави изключение заради високата концентрация на соли. Морската вода влияе благотворно върху организма, като го насища с полезни минерали. Затова къпането на бъдещите майки не е противопоказно, но е препоръчително да бъдат внимателни. Не е желателно да се влиза във вода с температура, по-ниска от 21 градуса. Плажът трябва да е оборудван със съблекални, чадъри, питейна вода, тоалетна и пункт за медицинска помощ. Бременните трябва да могат да плуват комфортно, без да им е студено. Да не прекарват повече от 15 минути във водата, нито да правят кални бани, защото организмът им се претоварва.
Понякога бъдещите майки получават схващане на краката. При промяна в обмяната на веществата това става дори когато са на топло и в покой. В прохладните води е по-вероятно схващането да зачести, особено опасно при плуване и гмуркане. За безопасност е необходимо да спазвате следните съвети: преди влизане в морето направете няколко упражнения за загряване на краката или масаж. При склонност към схващане по-добре не плувайте далеч от брега.

Мит 2: Полетите и пътуванията са опасни. Бременните трябва да си почиват вкъщи.
Възможностите за пътуване зависят до голяма степен от това как протича бременността. Далечни пътешествия не се препоръчват до 12-ата и след 30-ата седмица. Идеалното време за пътуване е след 3-ия месец (вторият триместър), когато женският организъм вече се е адаптирал към новото си състояние, но консултацията с акушер-гинеколог преди заминаването е задължителна. Има много страни, в които спешно можете да се възползвате от медицинска помощ, ако се наложи. Когато в течение на бременността лекуващият лекар открие усложнения, вероятно ще ви препоръча да почивате на разстояние, не по-далеч от 50-70 км от града, в който живеете.
За вашата ваканция немаловажен въпрос е изборът на климатична зона. Рискът от неблагоприятна реакция на организма от горещината, съчетана с висока влажност, е голям. В Турция, Египет или Индия летните температури достигат до 40-45 градуса. По-добре се ориентирайте към средиземноморските страни – Хърватска, Италия, Франция, а може и Швейцария. Но трябва да подчертаем, че в последния триместър рязката смяна на климата е нежелателна.

За далечни пътешествия не се препоръчва на бременните жени да пътуват с автобус. Дългото седене в една и съща поза може да се отрази зле на бъдещата майка. Круизът даже на комфортен кораб носи риск от морска болест. Затова е добре бременната да не подлага организма си на риск и да се откаже от морско пътешествие. Полетите са за предпочитане, особено ако трябва да се прекосят хиляди километри. В самолета можеш да станеш и да се разходиш. Но резките изменения на атмосферното налягане при излитане и кацане не въздействат добре. След седмия месец на бременността е благоразумно въобще да се избягват продължителните полети. Затова много авиокомпании не допускат на борда жени в напреднала бременност.
Пътешествието с влак също има своите плюсове и минуси. Понякога може да бъде уморително, но възможността да лежите и да се разхождате е за предпочитане, което прави този вид транспорт най-подходящ за бременни. При закупуването на билет изберете купе с климатик и влак с вагон-ресторант.

Мит 3: На бременните им е нужен тен с оглед повишеното производство на витамин D и правилното развитие на плода.
Няма спор, че ултравиолетовите лъчи стимулират синтеза на витамин D. Към получаването на тен обаче бъдещата майка трябва да се отнесе много внимателно. Не допускайте изгаряне на кожата. По-добре започнете с 15-минутно излагане на слънце в утринните часове и постепенно увеличавайте интервала. Идеалното време за плаж е до 10:30 сутринта и след 16:30 следобед. Особено важно е ползването на слънцезащитен крем, който е подходящ за бременни. За предпочитане са вече изпитани козметични средства на известни марки и строго спазване на инструкциите за нанасяне. Дрехите, които носите, трябва да са свободни, светли и от естествени тъкани, носете и шапка. Предпазването на кожата от слънцето ще ви спести и образуването на тъмни петна на лицето, характерни за бременността. Много често поради хормоналните промени такива петна се появяват по челото и носа. Не се препоръчва използване на кремове и лосиони за изкуствен загар. Техните съставки проникват през кожата в кръвообращението и достигат до плода, като му влияят неблагоприятно. Солариумите също са противопоказни.

Коментари