Публикация

Модерната медицина се прави на високо ниво

С д-р Сотир Караниколов, управител на Комплексния онкологичен център в Шумен, разговаря Микаела Въжарова


Д-р Караниколов, преполовихме годината – как се справяте в онкологията в Шумен и областта? Сигналите от регионите са доста разнородни...
От тази година работим по променена схема: договор с касата и лимитирано финансиране от министерството. Крайният резултат като бюджет е повече от тревожен. Работим с пари, които са 42% от миналогодишните. Де факто спряхме профилактиката, при положение че шуменският диспансер покриваше европейски показатели. Примерно при откриване на рак на гърдата през 1-ви – 2-ри стадий на развитие, когато лечението е с висока степен на ефикасност. Ако в САЩ достигат 60% в ранното диагностициране на рака, а в Европа - 50 на сто, ние тук се бяхме изравнили с Европа. Сега вървим бързо назад. За профилактични прегледи трябва да се плаща, както и за много предварителни изследвания. Намалява потокът от хора, по-малко ни търсят, по-малко идват именно при нас. Това е проблем за болницата.

Но вие имате отделен център за профилактика, специално обособено звено.
Имахме. От януари затворихме това отделение, под ключ стои една напълно реновирана и модерно оборудвана с много усилия сграда – и с общински средства, и с дарения. Освободихме много специалисти. Искам обаче да повторя: без профилактика раковите заболявания масово се откриват късно. Има огромни мъртви обеми неразпознати ракови заболявания. При късното откриване на рака хем лечението става много по-трудно, хем много, много по-скъпо. Това е недалновидно държавническо и експертно поведение. При рак на гърдата примерно между втория и третия стадий минават 6-9 месеца. В първия случай ефикасността от лечението е 90%, а при втория - 30-35%. Не стигат парите дори само за диспансерно наблюдаваните вече регистрирани пациенти с онкозаболявания, за покриване на разходите за лечение на осигурените болни, а да не говорим какво става, когато пациентът е неосигурен. А поне 30% от пациентите са такива.

Вашият център има ли проблеми с лекарствата? И в този сектор действа нова методика.
Миналата година разчитахме на 1 600 000 лв. за лекарства, тази година - на 1 300 000. И още - преди почти винаги ни се налагаше и да дотираме сами доставки за още поне 200 000 лв. Обърнахме внимание, че парите, приети за база, са били де факто 1 800 000, но и това остана глас в пустиня. Силно сме притеснени, парите и лекарствата няма да стигнат, като и без това сме принудени нерядко да правим компромиси с лечението. Като цяло проблемът е, че медицината, здравеопазването у нас се правят виртуално. От чиновници на бюро, пред екрана на компютъра, по спуснати отнякъде таблици със сухи числа. Така не се управляват здравни процеси. От хора без здравна практика и опит, които не са газили кал, за да стигнат до свой пациент, не са говорили и не говорят с болни хора, нито са чували лекарите в болниците – какво си говорят след операция, по коридорите, в асансьора. Другото е, че модерна медицина се прави с едно високо задължително ниво на финансов ресурс и постоянно надграждане на модела. Но никой модел, колкото и добър да е той, не може да функционира върху руини.

От Брюксел предупредиха, че не успяваме да усвоим и минимална част от осигуряваните евросредства за здравеопазване. Вие как се справяте?
Готови сме с два важни проекта за еврофинансиране. За нов център за лъчетерапия, базиран на технологията на линейните ускорители, и за отделение за палиативни грижи за тежко болни. Факт е, че у нас буквално няма възможност за грижа за хората, които си отиват, а всеки има право и на достоен край. Имам своята целева програма, проектът е авангарден за България и много разчитам да се случи. Само за новата лъчетерапия засега разчитаме на минимум 6 000 000 лв., до месец ще го имам резултата. Въпреки всички трудности не се отчайваме, оставаме оптимисти и заради своите пациенти, и заради себе си - и като мениджъри, и като лекари. Преодолимо е всичко. Просто трябва повече мъдрост, компетентност и организация.

Коментари