Публикация

Спортни енергизиращи напитки или вода?

Наистина ли спортните напитки са по-подходящи от водата? Ако тренировката е с продължителност до 60 минути, водата е всичко, от което се нуждаете. Ако тя продължава повече от час, по-добре е да приемате енергийна напитка.


Когато тренирате и се потите организма губи освен вода и ценни соли. Ако този дефицит не се възстанови, настъпва дехидратация. Спортните напитки съдържат електролити като натрий, калий, магнезий, калций и вода. Тези вещества заместват загубата от течности по-бързо отколкото, ако приемате само вода. Спортните напитки съдържат и въглехидрати, които активизират работата на мускулите.

Количеството на приеманите течности зависи от вида и интензивността на физическите натоварвания, индивидуалното ниво на метаболизма, масата на тялото и външните условия. Като правило достатъчно е да приемате 100-150 мл течности на всеки 20 минути от тренировката, а също в началото и края й.

Не трябва да чакате, за да изпитате чувство на жажда, защото това е признак на обезводняване на организма. Прекалено големите количества течност пък, може да намали концентрацията на натрия и да доведе до т.нар. водно отравяне.

Употребата на големи количества спортни напитки също може да предизвика задържане на течности в организма и да се отрази неблагоприятно на стомаха. За да избегнете това разреждайте спортните напитки наполовина с вода.

Коментари