Публикация

Потърсете масажист, преди да са започнали болките

С Юлия-Магдалена Петров, масажист в медико-козметичен център „Бенико”, разговаря Саша Маркова


Г-жо Петров, нуждаят ли се здравите хора от масаж?
Винаги се нуждаят от масаж, за да бъдат във форма и добро здравословно състояние. Масажът е вид профилактика. Не трябва да чакаме да получим болка в гърба или кръста и тогава да потърсим терапевтична помощ, а трябва да започнем отрано. Например, най-младият ми клиент е на 10 години. Разбира се, той няма оплаквания, но грижата за тялото и релаксът никак не са за пренебрегване. Масажът не е глезотия. Колкото по-отрано започнем с него толкова по-здрави ще бъдем. Освен това важно е да се следи състоянието на кожата – бенки и новообразувания от слънцето, за да се предпазим от меланом или навреме да бъде диагностициран Масажистът е този, който вижда промените в кожата и при необходимост насочва към дерматолог.

Какво е предимството на един масаж с етерични масла?
На първо място самото масажно масло въздейства с аромата си върху нашите сетива. Поставянето на ароматни свещи също носи релакс и отмора. Изборът от етерични масла е голям и индивидуален за всеки клиент. Те са много полезни за кожата и въздействат и на конкретните оплаквания.
Според китайската точкова медицина психическото натоварване върху организма се отразява като болка в шийните прешлени на тила и при преумора, стрес и напрежение мястото започва да ни боли. Масажът на тиловите точки освобождава напрежението и болката, които не могат да бъдат премахнати с медикаменти.

Ще ни опишете ли как протича един масаж?
Класическият масаж на цялото тяло с етерични масла включва зонотерапия, лимфен дренаж, рефлексотерапия, масажиране на главата. Винаги се започва с масаж на точките разположени по ходилата, откъдето разбираме къде по тялото има болка. Проблемната точка е по-уплътнена и при масажирането се напипва. Всяка точка отговаря на енергиен меридиан по тялото, който е свързан с определен орган. Ако например болката е във врата, точката, която му съответства е уплътнена или болезнена. Един масаж има различна продължителност според оплакванията, но обикновено е 1 час, ако се включва и масаж на главата е до час и половина.

Кой вид масаж с етерични масла е най-търсен през лятото?
Антицелулитният масаж е най-предпочитан и е много важен за правилното функциониране на лимфата и кръвоносните съдове. Има различни етерични масла, които подобряват оттичането на лимфата и работата на вените, например такова масло е розмаринът. Както знаем, неправилният дренаж на лимфата предизвиква и оттоци, а вследствие на това се образува и целулит – натрупване на мастни клетки. Масажът против целулит започва от ингвиналните гънки, но се прави и на стъпалата. За този вид масаж е необходимо да се масажират и точките, свързани със стомаха. Ефект има най-рано след 10 посещения, които се правят всеки ден. След това те се разреждат 3 пъти седмично, два пъти седмично и веднъж седмично.

Как се избират етеричните масла?
Най-важно е да ги изберем според оплакванията на клиента. Например, за целулитния масаж подходящи са цитрусовите масла – портокал, мандарина, лимон, грейпфрут. Те съдържат киселини, които разграждат мастните натрупвания. За релакс ползвам бял равнец, лайка.
Ароматът на маслата се избира от всеки клиент, така масажите стават индивидуални. Възможно е да се направи и комбинация, да се масажират различни части на тялото с различни масла. Но избягвам да употребявам повече от 3 масла наведнъж, за да не става пренасищане на организма. Когато маслата се използват поотделно ефектът им е по-голям.

Може ли масажът да отнеме болка в мускулите и ставите?
Може, но не след първия масаж. Необходимо е постоянство и след десетото посещение започват подобренията. Понякога масажът с природни масла може да бъде болезнен и болката да не намалее до следващия ден, а напротив, да се засили, но после отшумява. Най-честите оплаквания на хората са свързани с болки в гърба от неправилната поза пред компютъра, която причинява и болки в кръста и тила. Болките при спортистите също са често явление, заради силното натоварване на мускулатурата.

С какви етерични масла предпочитате да работите?
През лятото работя с розмарин за антицелулитен ефект, а като аромат харесвам цитрусовите масла. Препоръчвам и Неокс, който е комбинация от няколко масла и има отпускащ и обезболяващ ефект.
Напоследък много фирми произвеждат и биоетерични масла, които аз също предпочитам, защото са максимално пречистени.

Медико-козметичен център „Бенико” се намира на адрес:
Бул. Христо Ботев” № 15, тел. 02/953 02 93,0888 426 237

 

Коментари