Публикация

Каравана под наем за почивката

Не познавам човек, на когото поне веднъж в живота да не му е минавала идеята да притежава каравана, защото страстта към пътуването в един или друг момент от живота връхлита всеки. Има нещо романтично в тази малка, уютна къща на колелца, която те дарява с възможността да обиколиш света със своя дом. Да заспиваш всяка вечер под различно небе.


Съвременният мобилен човек все по-неудържимо е привличан от независимостта и свободата, която може да осигури караваната. Наред обаче с романтичната част пътешествието, като всяка собственост, тя изисква определени грижи и отговорности. Най-малкото, за да се сдобиете с хубава каравана, ще ви се наложи да се изръсите сериозно. Отделно консумативи и поддръжка, без която също няма да минете. Вложенията обаче си заслужават, защото няма сезонност при къмпингуването с каравана. Всичко е въпрос на ваш избор и предпочитания. Лятото на брега на морето, зимата по снежните планински върхове и била.

Както казахме, караваната е сериозна инвестиция и затова, ако нямате възможност, но пък искате да се докоснете поне за няколко дни до магията на такъв тип почивка, ви предлагаме да си вземете „подвижно бунгало” под наем. По големите и за съжаление оредяващи къмпинги на нашето Черноморие се предлагат каравани, закотвени на няколко метра от водата под сянката на дърветата. Към всяка една от тях има малко оградено дворче с маса и столове под тента. На ваше разположение са скара, котлон, телевизор, хладилник и необходимата кухненска посуда.

Паркингът към къмпинга е безплатен за една кола към всяка каравана. Ако не можете да се откъснете съвсем от цивилизацията, може да ползвате платен безжичен интернет. Но това само ако наистина ви се налага. За пълноценна почивка и тотален релакс ви съветваме да забравите за съвременните технологии, да се отдадете на разбиващите се морски вълни и да заспивате с техния грохот.

Добре е все пак да сте подготвени за някои неудобства, свързани с къмпингуването. Най-дразнещото са общите бани и тоалетни. Обикновено базата, която предлага каравани под наем, има собствена баня с постоянно течаща топла вода. Там напливът е по-малък за разлика от многолюдието при общите душове на къмпинга, където е осигурена топла вода, но е необходимо да се съобразявате с часа и съответно с тълпата от хора, желаещи да се изкъпят точно когато и вие имате подобни намерения. Ако сте готови да преглътнете този недостатък, то наистина подобна почивка ще ви зареди на макс. Единици са хората, които, веднъж посетили базата, са останали недоволни, сподели ни нашата хазяйка. Така и се оказа. Повечето хора, които бяха на почивка там, го потвърдиха.

„Миналата година дойдохме за първи път и изкарахме шест дни. Тази сме запланували да останем десет дни. Винаги съм мислила, че не бих могла да почивам на нещо различно от хотел или квартира. Не можех да си представя да ползвам обща тоалетна и баня, но децата ми ме убедиха да отидем и не съжалявам и за миг”, ни разказа Силвия, майка на две деца на 6 и 8 години.

Къмпингът е чудесно място за завързване на нови запознанства, които да прераснат в трайни приятелства. Истински рай за децата, които могат да се забавляват на воля с множество свои връстници. Какво по-хубаво от това както за тях, така и за техните родители?
„За първи път дойдохме, когато синът ни беше на 2 години. Доволни сме от почивката. Караваните са чисти и хубави”, споделя Елена, с която също се запознахме в къмпинга.

Караваната под наем е чудесен начин за почивка далеч от шумотевицата на морските курорти. Ако обаче търсите именно купоните до зори, определено ще останете разочаровани, защото това не е вашето място. Тук шумът късно вечер идва единствено от морето.
Домашните любимци също са добре дошли. Това е много важно за всеки собственик, който ежегодно се сблъсква с проблема къде да остави четириногия си приятел по време на отпуската си.

Що се отнася до цените, те варират в зависимост от това дали ще изберете каравана на първа линия или не. От значение са и сезонът, времето на престоя и големината на караваната. Тя може да бъде дву-, три- или петместна.
В разгара на лятото сме и повечето хора вече са организирали почивката си. Ако все пак още се колебаете или искате да почивате по различен начин, определено няма да съжалявате, ако изберете къмпингуването. Опитайте и имайте предвид, че вероятността да попаднете във вечен плен на магията е огромна.

Коментари