Публикация

Четиво под плажния чадър

На плажа под чадъра или в гората под дебелата сянка на бора, книгата носи несравнимо удоволствие в разгара на лятото. Какви обаче са новите предложения на българските книжарници за горещия сезон?


Естествено, отидохме на площад Славейков, Меката на книгите в столицата. Зад една от сергиите срещнахме Десислава Неделева, според която подходящата книга разтоварва, увлича, развива ума.
„Всеки посяга към нещо различно през лятото. В зависимост от настроението си. Някои, които по принцип са напрегнати в работата, предпочитат леко четиво, някое романче, в по-общи линии – художествена литература. Други остават предани на по-философските тематики, трети обичат историческите книги и т.н.”, каза Десислава.

Тя сподели още, че книгата е като храната. Всеки трябва да се храни, но обича различни блюда. Ето защо има голямо разнообразие от книги на пазара. Любопитно е, че нараства интересът към книги, чиито сюжет също засяга храната в една или друга степен.

Заглавия като „Императрицата на сладоледа”, „С дъх на кафе”, „Повелителката на подправките”, „Изкушение с дъх на лимони” гъделичкат не само на ума, но и небцето. За последната книга The Times пише: „Това е една от онези очарователни, безсрамно добри истории, които те молят да ги прочетеш на слънце – за предпочитане под италианско слънце, тъй като този роман ще ви накара да пожелаете да бъдете там, да отпивате от питието си с дъх на лимони и да мечтаете…“

Мечтата на героинята от „Една женска усмивка” – друго свежо предложение за лятото – пък е доста интересна. След като приятелят й я напуска, тя се озовава в книжарница с книга в ръка, в която главни действащи лица са нейното ресторантче и тя самата. Оттук нататък започват нейните опити да се свърже с автора на книгата, който да разбули мистерията. „Много емоционален и вълнуващ, романът ще се хареса на почитателите на добрата храна, на хубавите книги и на търсачите на пленяващата любов, преплетена в забавни ситуации.” – обобщава Дияна Танева от книжарница „Хеликон” в Пловдив.

Ако пък любовните романи не са по вкуса ви, посегнете към „Подборът” - друга книга, оглавяваща класациите на най-големите книжарници у нас. Тя е история точно за днешния ден. История, която ще се превърне в класика. Критиците я определят като „Модерно четиво, написано в традицията на емблематичните антиутопии „1984” на Джордж Оруел и „451° по Фаренхайт” на Рей Бредбъри.”

Все повече се утвърждава успехът и на една друга книга на съвременника ни Хорхе Букай, който неотдавна посети България. С „Нека ти разкажа", авторът успя да спечели много почитатели от Бразилия , Аржентина, Германия, че и у нас. Тя стана любимата книга на хиляди българи, а „Разказвай с мен”, която е продължение на бестселъра „Нека ти разкажа” пък е новото предложение за лято 2011 г.

От челните места на читателските листи не слиза и книгата на Стивън Кинг – „Зъл мрак, угаснали звезди”. „Мисля, че във всекиго от нас се крие друг човек... някой непознат.” Така започва първият разказ от най-новия сборник с разкази на прочутия автор, номиниран за наградата „Брам Стокър” 2010. Четири истории с една тема – възмездието – които доказват, че не познаваме напълно никого... най-вече себе си.

Да открием необикновеното в обикновените неща ни съветва пък Джериес Авад с книгата си „Скритият дар“. Тя е колекция от 101 притчи, една част от които са във вид на басни, други наподобяват класически арабски приказки, а трети са със съвременен сюжет и герои. Истинските автори на тези притчи са неизвестни, а корените на някои от тях водят чак към Месопотамия, Източна Азия и Древна Гърция.


-brr-


Историите в книгата ни карат да се замислим колко често ни се случва да се прехласваме по опаковката на това, което животът ни поднася, или да се разочароваме, че тя не е така лъскава, както сме очаквали! А истината е, че там, зад златистата панделка на любовта, късмета и успеха или зад измачканата хартия на обидата, несполуката и провала винаги се крие дар – онова, което винаги сме искали, или онова, от което наистина имаме нужда. Само трябва да имаме смелостта да надникнем в кутията.

Смелост, много остроумие и приключенски дух лъха от четивото за деца и юноши – „Теодор Буун. Отвличането” на Джон Гришам. Тази книга също е от най-продаваните за последните месеци. Друго ново предложение за тийнейджърите е „Дневниците на вампира: Полунощ”. Седма книга от поредицата фентъзи и хорър истории. Сред любимите на младите читатели се оказва и заглавието „Паднали ангели”. Сравнението със Здрач и Новолуние е неизбежно, а ангелите със своите свръхсили са новата тенденция в тийнейджърската литература. „Паднали ангели” е първата книга от ангелската вълна, привлякла вниманието на Холивуд. Ето защо и правата за филмиране на книгата са купени от Дисни.

Нашата събеседничка от площад Славейков – Десислава Неделева, също потвърди тенденцията юношите да си падат по фантастични, опасни, мрачни, но и романтични творби. Нейната тринадесетгодишна дъщеря категорично е отказала да чете родна класика, но за сметка на това през последния месец е прочела около 16 книги – фентъзи, трилъри, любовни истории и вампирски приключения. „Класиката се чете все по-малко. Особено от децата. Синът ми ме пита какво е „чорбаджия”, „пионер”, трудно му е да възприеме смисъла на творби, които му звучат далечно и архаично.” – сподели тя.

Съвременно и динамично обаче звучи сюжетът на „iЛидерът”. Книгата е подходяща за хората, които обичат да гледат практично на нещата и искат да се развиват. „iЛидерът” е четиво за начина, по който Стив Джобс изгражда успеха чрез вяра в своите възгледи, страст към технологиите и непримиримост към всяка проява на посредственост. Написана е от негов близък сътрудник, приятел и свидетел на израстването и превръщането му в опитен предприемач, определящ развитието на цяла индустрия и лидер на най-креативния екип.

Можем да ви предлагаме още и още алтернативи, за да прекарате незабравимо няколко часа в компанията на хубава книга. Независимо към кое томче ще посегнете обаче – нова или втора употреба, на популярен или недотам познат автор, със съвременно звучене или с исторически привкус, ние ви пожелаваме да изживеете, четейки страниците, вълнуващи истории, които да ви заредят с добро настроение и нови сили. Книгата вдъхновява и укрепва ума, така че не я пренебрегвайте!

Коментари