Публикация

Криосауната лекува

Тази причудлива терапия идва от страни като Америка и Финландия, Русия, Латвия, Израел, Полша и Украйна. У нас тя изобщо не е популярна, но току виж някой се заинтригувал...


Какво е криосауна
Криосауната е подобна на сауната, само че вместо топло ви става студено. При нея се прилага методът на криотерапия, при който имаме 2 минутен, кратък контакт на кожата на тялото с охладен до минус 140 градуса газ. Накратко казано, криосауната е вид лечение със студ. Благотворен ефект върху организма се наблюдава в първите 5-10 минути след кратката процедура и трае около 6 часа.

Произход
Впрочем, първоизточникът на криосауната е криотерапията, която като метод е известна много отдавна. В древността хората, например в Русия, са вземали ледени вани за подмладяване. Едва в наши дни е доказано, че студът активизира имунната система, мобилизира ендокринната и хормоналната система, създава устойчивост към стреса и повишава самочувствието и работоспособността.

Кабината за криосауна
Сега си представете нещо като голям бойлер, в който влизате и над който стърчи само главата ви. Това е въпросната кабина за криосауна. Едно съвсем безопасно високотехнологично средство за провеждане на процедурата, в което сте потопени в охладен газ само до раменете. Уредът е предназначен за провеждане на индивидуални процедури по схема. Времето за подготовката му е 5-10 минути с възможност за 15 процедури в рамките на 1 час. Кабината за криотерапия е разрешен и сертифициран за използване в Русия, Латвия, Израел, Полша, Украйна, Америка и Финландия.

Ефектът на криосауната
Това е най-бързата и комфортна козметична процедура. Температурата и времето са подбрани така, че отчитат особеностите на кожата на човешкото тяло. В хода на процедурата се охлажда само повърхностния слой, в който са разположени рецепторите за топло, а самия организъм не изпитва забележимо преохлаждане. Всичко това става благодарение на свойствата на охладения газ. Такова охлаждане е безопасно, но кожните рецептури изпращат импулси до мозъка с такава сила, че сякаш сте измръзнали. За правилно охлаждане температурата не трябва да бъде по висока от минус 140 градуса и за не повече от 2 минути.
Който е опитал криосауната я повтаря отново. Причината за нейната популярност в това, че въздействието на студа върху кожните рецептори предизвиква в организма мощно отделяне на ендорфини. За получаването на този ефект иначе са необходими 1,5 – 2 часа интензивно физическо натоварване във фитнеса. Организма, след въздействието на студа, се обновява и вие изглеждате подмладени, рязко се засилва имунитета и се активизира обмяната на веществата в кожата. Процедурата дава мощен козметичен ефект, особено при лечение на целулит подобно на сауната и е подходяща за лятото.

Лечебни свойства
Лечебното въздействие е върху целия организъм дори и върху органи, които не са подложени директно на охлаждане, но неговата интензивност и продължителност непряко са свързани с площта на контакт между тялото и охлаждащия газ. Криотерапията се използва за лечение на бронхиална астма, ревматоиден артрит, псориазис, целулит, екзема, алергии, изгаряния, травми и др.
Оздравителния ефект може да се обясни с промяна в дейността на съдовете – спазъм на плитко разположените артерии предизвиква активно кръвообращение с продължителност от 1 до 3 часа. Резултатът е усилено образуване на топлина и подобряване подхранването на тъканта, както на кожата така и на вътрешните органи, стимулира работата на сърцето и съдовете, облекчава венозния оток. Всичко това помага за рехабилитацията на травми на опорно-двигателния апарат и оперативна намеса, при заболявания на гръбначния стълб, възпалителни заболявания на съдовете и много кожни заболявания. Благодарение на усиления топлообмен криотерапията подпомага загубата на тегло. Процедурата не се съпровожда от странични ефекти, но е противопоказна при тежки състояния на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, хипертония и сърдечна недостатъчност, както и при индивидуална непоносимост към студа.

Коментари