Публикация

Подправките пазят сърцето от болести

Популярните индийски подправки като куркума и канела добавени в мазните храни намаляват степента на окисление и пазят сърцето от хронични болести.


Мазната храна повишава нивото на триглицеридите в кръвта, смята Шейла Вест, сътрудник в Университета в Пенсилвания. Подправките са способни да намалят концентрацията на триглицеридите с 30%.

Учените правят изследване като осигуряват блюда (пилешко с къри, италианска торта с билки, бисквити с канела) за шест човека на възраст 30-65 години.

Всички доброволци били с наднормено тегло и здрави. Изследователите добавили в ястията цял набор от подправки, имало блюда и без подправки.

Доброволците давали кръв за изследване на всеки 30 минути. След като хората изяли блюдата с подправки, учените установили, че активността на антиоксидантите в кръвта се повишила с 13%.

Коментари