Публикация

Лятото не изключва приема на витамин D

С д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска”, разговаря Камен Здравков


Д-р Темелкова, само децата ли имат нужда от витамин D?
Децата, особено в кърмаческа възраст, безспорно се нуждаят от този витамин за нормалното си развитие, но възрастните също имат нужда от него, дори и в по-голяма доза. Причината за това е, че с възрастта синтезът на витамин D в кожата намалява, бъбречната функция, която има отношение към преработването на витамина в активна субстанция, също намалява, а отделно от това и хранителният внос е недостатъчен. Това налага добавяне на витамин D под формата на препарати.

Какви са дневните нужди в различните възрасти?
Между 400 и 800 международни единици по досегашните стандарти, но има тенденция тези дози да се увеличават. Над 65 г. дозата е между 800 и 1000 единици. Но това е при хора, при които няма дефицит. При тези с установен  дефицит, за да се преодолее, терапевтичната доза е доста по-голяма.

Как се установява дали в организма има достатъчно витамин D?
За радост вече доста лаборатории изследват нивата на витамин D чрез взимане на кръв. При всички случаи това трябва да става по лекарска препоръка, защото трябва да се спазват определени условия. Интерпретацията на резултатите също е работа на лекаря.

При днешния начин на хранене достатъчно витамин D ли приемаме?
Категорично не е достатъчно. Основен източник са тлъстите риби, но те съвсем не са масова храна в България. Друг източник са гъбите. В едно яйце също има около 20 единици витамин D. Т.е. чрез храната най-много да се набавят около 100 единици дневно, а както казах, нуждите са четири до десет пъти по-големи.

Какви препарати трябва да се взимат за допълване на нуждите на организма?
Заместването е с витамин D-3. Той има съществен ефект върху резорбцията на калция в червата и е от особено значение при рахит, остеопороза и остеомалация. Освен това засилва стабилността на мускулите, намалява паданията, има ефект и срещу различни заболявания – атеросклероза, рак на гърдата и на дебелото черво, диабет. Постоянно се правят проучвания на ползите от този витамин. В България оригиналният препарат се продава в аптеките. Хубавото е, че след известен период на липса от пазара, той вече е наличен в нова, удобна за дозиране система. При децата се прилага според препоръките на педиатъра, а при възрастните обикновено дозата е два пъти седмично по 5 капки.

Трябва ли през лятото да е по-ниска дозата заради слънцето?
Това зависи от възрастта. Почти всички ползваме слънцезащитни кремове. Синтезиращата функция на кожата при възрастните е намалена. Затова при тях не се препоръчва съществена редукция на приема на витамин D.

Коментари