Публикация

Слънцето не прощава на косата

Отпускарският сезон освен за почивка е идеален момент да направите някои промени във външния си вид. Защо да не започнете от прическата? Пробвайте някой нов цвят или освежете вашия, като вмъкнете разноцветни кичури. Променете дължината, с която сте свикнали. С по-къса коса ще се чувствате възродени в горещините. Внесете разнообразие и имайте предвид, че всяка промяна се отразява благодатно на цялостното ни самочувствие.


Както казахме, промяната е хубаво нещо, но има една подробност, с която е добре да се съобразим, за да не приличаме на снимки от старите ленти. Модните тенденции! Думата на корифеите в бранша ще ни дари с усещането, че се движим в крак с времето. За щастие отдавна останаха в миналото жените, които изглеждаха като извадени от един калъп. Днес модата е абсолютно разкрепостена и дава само основните насоки. Оттам нататък всеки се съобразява с индивидуалните си предпочитания и особености. Но съчетаването на всичко това оставете в ръцете на професионалистите. С един от тях - Нели Вълчанова, фризьор в столичен салон, разговаряме за препоръките на модните законодатели.

„През лятото на 2011 година актуалните прически са с меки и ефирни форми за разлика от миналогодишните, които бяха в строгия стил на „Сасон”. Днес се разчупват формите в спортно-елегантния стил с небрежни нотки. Цветовете са преливащи от топлата гама на златистите цветове в студените сиво-сини нюанси. Изработени са в прецизно подредени воални кичури или акцентно оцветени само на бретона”, информира ни Нели.

Колкото и банално да звучи максимата, че красивата коса е здравата коса, в нея има голяма доза истина. Затова освен за вида й е добре да помислим и за нейното добро състояние. Както очаквахме, оказва се, че полагайки грижи за кожата си срещу вредните слънчеви лъчи, не бива да пренебрегваме и косата си.

„През летния сезон най-удачно е използването на шампоан, пяна и серум с UV защитен фактор. Тези продукти могат да бъдат намерени във фризьорските салони, където професионалистите ще ви посъветват какво точно подхожда на вашия тип коса и за начина му на употреба”, продължава събеседничката ни. Палещото слънце е опасно за всяка коса, а за боядисаната – още повече. Тя става чуплива, суха и бързо се обезцветява. Затова, когато небесното светило съвсем се нажежи, спасението е или слънцезащитни продукти, или шапка, а защо не и двете.

Освен слънцето пагубно за косата ни е и влиянието на солената вода, когато не я измием по-дълго време. Тя прави косата твърда и груба, лишава я от еластичност, подсилва зеления пигмент в косъма, което е фатално за блондинките. Излишно и трудно е, ако сте на море, да се пазите да не намокрите косата си. Можете да изчакате малко, защото морската сол все пак има благотворно действие върху косата (спомнете си, че се продават много маски с морска сол), и след това да я измиете внимателно. Не забравяйте балсама.

-brr-

За перфектния вид на прическата ни няма как да минем без пресата за коса или сешоара. Понякога даже използваме и двете. Те са същински инквизитори за косъма, но в името на красотата сме готови да направим някои жертви. Какво обаче ни костват те и как може все пак да намалим вредното им влияние? „Употребата на преса и сешоар в домашни условия има своите рискове. Косата става суха, трудна за разресване и цъфтяща. Затова при възможност посещавайте вашия фризьор или използвайте защитни продукти – спрейове, предпазващи косъма от топлината. Всички фризьорски салони би трябвало да разполагат с тях”, съветва Нели Вълчанова.

Дотук добре! Взели сте решението! Ще направите един летен експеримент с косата си! Варианти обаче много. Прически хиляди. Многообразие от цветове. Как все пак да избегнете риска да заприличате на чучело? При избора на прическа е важно да се съобразите с формата на лицето. За кръглите лица са подходящи дългите коси. Бретонът пък е за хора с триъгълни лица. Привилегирована е овалната форма - подхожда й всяка прическа.

При избора на цвят се съобразете с тена на лицето си. „При матова кожа цветът на косата не бива да бъде в медно-червената гама. Във всички останали случаи можете да носите който цвят пожелаете. Важно е да се знае, че колкото по-преливащ е един цвят, наситен с различни кичури, толкова по-актуални ще сте”, обяснява професионалистката. За дамите над 50-годишна възраст се препоръчва светлата коса във всичките й нюанси.
Грижата за здравето на косата отнема и време, и средства. Не всеки може да си ги позволи и затова поискахме няколко простички съвета, които всеки би могъл спазва, за да се радва на образа си в огледалото.

Нели Вълчанова охотно сподели азбучните истини за хубава коса, които не остаряват и никой специалист досега не е опровергал:

1. Всяка сутрин и вечер решете косата си с дървен гребен или четка с естествен косъм.

2. Никога не стягайте косата си с ластик, а използвайте шноли – най-добре тип „щипка”. Те не скубят и не накъсват косъма.

3. Винаги използвайте подходящ шампоан и балсам за вашата коса. За това можете да се посъветвате с фризьора си.

4. Никога не нанасяйте лак, пяна и гел по скалпа си. Тези продукти са предназначени само за косъма.

5. Отмивайте добре шампоана с меки масажни движения, а балсама изплаквайте с хладка вода.

Коментари