Публикация

Как полуфабрикатите ще станат по-безвредни

Изследователите измислиха как да направят полуфабрикатите по-привлекателни. Някои аромати, по мнението им, могат да излъжат мозъка и да направят храната по безсолна.


По този начин учените от Университета в Бургундия, Франция предлагат да се намали употребата на сол, която повишава кръвното налягане, увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и даже скъсява продължителността на живота.

По данни на експертите интензивността на някои аромати би могла да намали употребата на сол в тези продукти с 25% и те да станат по-предпочитани заради това.

Така учените се стремят да намалят вредата от фастфуд храните и полуфабрикатите, които съдържат много сол. В списъка на предпочитаните аромати попадат 14. В това число и любимият на много хора аромат на сирене, бекон и сардини.

Ароматите на орехи, шунка, цаца са способни да увеличат солеността на храната в съзнанието на човека. Те включват асоциативната памет и представата за аромата свързана със соления вкус.

Ароматите могат да се създадат изкуствено без промяна на солта и мазнините и по този начин ще се получи полезен продукт без загуба на вкуса.

Коментари