Публикация

Масаж с лед спасява от летните жеги

Ледът е известен в народната медицина като козметично средство, с което всяка сутрин са изтривали лицето. Днес много козметолози смятат, че това е полезно.


По този начин, вялата и уморена кожа от възрастта или обезводнена от атмосферното влияние, се насища с ледена вода, опъва се и става по-гладка. Освен това кратковременното охлаждане усилва потока на кръвта и подобрява обмяната на веществата. Това повишава еластичността на кожата, свива порите, изглажда бръчките и предпазва от преждевременно състаряване на съединителната тъкан. Способства образуването на естествена руменина и лицето и шията се освежават.

Особено полезно е да направите масаж на кожата с контраст, след баня или горещ компрес. Вземете мека кърпа, накиснете я в гореща вода и наложете на лицето. Дръжте компреса докато кърпата изстине. След това я махнете и направете масаж на лицето, и шията с кубчета лед. Това трябва да се прави нежно плъзгайки кубчетата по кожата. След това подсушете с мека кърпа и нанесете на лицето дневния крем, който обикновено използвате. Този масаж е полезно да се прави 1-2 пъти в седмицата.

Масажът с лед на лицето и шията е подходящ за горещите дни, а през зимата е неуместен. Не трябва да прекаляват с леда и особено тези от вас, чиито кръвоносни съдове са много повърхностни.
Козметичният лед за масаж се приготвя по-специално. За него не е подходяща чешмяна вода. Необходимо е да използвате трапезна или минерална вода, но в никакъв случай газирана.

Добре е да се направи масаж с лед, който е приготвен от билки, плодови или зеленчукови сокове. Лятото и есента са най-подходящите сезони, когато може да запасите организма си с витамини за цялата година.
От билките най-полезни за кожата са градински чай, мента, лайка, жълт кантарион, липов цвят, коприва.

За да приготвите лед от билки направете следното: една супена лъжица билки се заливат с чаша кипяща вода, съдът се закрива плътно и отварата се оставя да престои 40 минути. След това се прецежда, разлива се във форма за лед и се поставя в камерата на хладилника.

За намаляване на бръчките може да направите процедурата с лед и сок от глухарче. Необходими са ви 500 гр. листа от глухарче, които изстисквате през машина за сок. Добавяте една супена лъжица растително масло (зехтин), смесвате и поставяте в хладилника да замръзне. Остава само да направите масажа.

По същия начин се прави лед със сок от плодове и зеленчуци. Сокът от цитрусовите плодове трябва да се разреди с минерална вода в пропорции 1:2 и да се замрази. Тези компоненти могат да се използват не само за масаж с лед, но и за маска на лицето в период на витаминен дефицит.

Коментари