Публикация

Раздялата причинява депресия

Харвардският университет и Световната здравна организация за първи път проведоха глобално изследване на депресията. Оказа се, че индийците по-често от другите народи страдат от заболяването, а най-безутешните вдовици в света са украинките.


Според изследването депресията е притиснала 121 милиона жители на планетата. Заболяването не само снижава качеството на живот и предизвиква временна нетрудоспособност, но в най-тежките случаи може да доведе и до смърт. В световен мащаб депресията отнема живота на 850 хиляди души годишно.

За пореден път беше потвърдено, че между нивото на разпространение на депресията и начина на живот съществува устойчива връзка.
Най-депресивните сред богатите нации се оказаха французите (34%), холандците (33%) и американците (30%). Най-малко податливи на заболяването са китайците (12%).

От по-изостаналите държави първенството държат индийците с 36%. Сред благополучните нации най-големи оптимисти са жителите на Израел, Италия и Япония.

Проучването показа още, че жените страдат от депресия два пъти по-често от мъжете. Разводът е една от най-честите причини за появата на заболяването. Най-тежко го преживяват японците, китайците и украинците.

В страните с високи доходи на населението значително е повишено нивото на депресия сред ергените и тези, които са се разделили с партньорите си. В държавите с по-нисък стандарт на живот от депресия страдат преди всичко разведените и хората, които са останали сами.

Връзка между заболяването и ниското ниво на образование е открита само в Израел, САЩ, Мексико и Украйна.


Коментари