Публикация

Депресията повишава риска от инсулт

Американска асоциация публикува отчет за сърдечно-съдовите заболявания сред жените. Учените твърдят, че депресията повишава с 29% риска от инсулт.


Анализът показва, че жените, приемащи антидепресанти, стават жертви на инсулт 32% по-често. Приемът на препарати е признак за много тежка депресия, твърдят изследователите.

„Депресията може да стопира наблюдението на други болести като диабет и високо кръвно, да наруши редовния прием на лекарства или даже да занемари елементарна грижа за здравето като леки физически натоварвания и правилно хранене” – казва авторът на изследването, доцент от Хърватската медицинска школа.

Депресията може да бъде свързана с повишен риск от инсулт, а също заболявания на основни съдове на главния мозък, предизвикващи тези симптоми.

Изследователите съветват лекарите да обърнат внимание не толкова на лечението на хипертонията, диабета, високите нива на холестерина, колкото да решат въпроса с психичните проблеми, да посъветват пациентите да се занимават със спорт и да се откажат от вредните навици.

Коментари