Публикация

Минералната вода e козметика

Докато поглъщате скъпоценната прозрачна течност на плажа в горещите летни дни и утолявате жаждата си, едва ли ви идва на ум, че освен с лечебни цели, минералната вода може да се използва и за козметика.


Имате проблем с мазната едропореста кожа на лицето. Купували сте какви ли не кремове и резултат няма. Решението се нарича минерална вода и то не каква да е, а тази с високо съдържание на соли. Тя намалява омазняването на кожата и свива порите. За смесена и суха кожа най-подходящо е използването на слабоминерализирана минерална вода. Тази „напитка” отлично тонизира кожата.
Важно е да запомните, че преди да използвате газирана минерална вода, трябва да я оставите в открит съд за 30-40 минути. Това се прави, защото мехурчетата с въглероден двуокис може да раздразнят кожата.
Остава само да решите кои процедури са подходящи за вашата кожа.

Измиване с минерална вода
Ако всеки ден миете лицето си с минерална вода вместо с чешмяна, ще забравите за сухата и покрита с лишеи кожа. Козметолозите твърдят, че студената вода свива съдовете и намалява кръвоснабдяването. При постоянното миене се развива бледа и суха кожа, вяла и с повече бръчки. Горещата вода пък има точно обратния ефект – предизвиква разширяване на съдовете и отслабва стените им, което довежда до загуба на тяхната еластичност, зачервяване, разширени пори, и намалява естествената съпротивителна сила на кожата срещу вредните въздействия. В такъв случай най-добре е измиването на лицето да се прави с вода със стайна температура - 24-25 градуса. Тя предизвиква кратковременно свиване на съдовете, а после те се разширяват отново. Това има положително въздействие върху кожата на лицето и подобрява нейното състояние.
Минералната вода е подходяща и за правенето на маски. Не всяка минерална вода обаче става за тази цел. Учените препоръчват вода със съдържание на 200-500 мг. минерали на литър (слабоминерализирана). По-наситените с минерали води не са подходящи.

Минерален лед
След измиване на лицето, може да го потриете с кубчета лед, приготвени от минерална вода. Това е чудесна процедура за свиване на порите. От ледения масаж мускулите на лицето укрепват. А когато са тренирани, те по-добре поддържат кожата и може да отложат бръчките.

-brr-

Лосион с минерали
Кипнете 200-250 мл. минерална вода и направете запарка с 2 супени лъжици билки. За мазна и комбинирана кожа са подходящи коприва, лайка или невен. За суха и нормална кожа се препоръчват мента или листа от бреза. Отварата трябва да престои 20-30 минути, след което да се прецеди. Този лосион се съхранява в хладилника не повече от 5 дена. Изтривайте лицето с него всеки ден след измиване.

Полезни пръски
Много козметични фирми пускат на пазара спрей с минерална вода. Ако оросявате лицето си с него, през деня гримът ви ще издържи по-дълго. Освен това водните частици правят микромасаж на кожата и отлично я овлажняват. Налейте минерална вода в пулверизатор и всеки ден я впръсквайте в кожата на лицето. Това ще ви осигури свеж и сияен вид.

Маска с минерали
Ако сте решили да си направите домашна маска за лице, то една от съставките задължително ще е водата. Ефективността на маската се увеличава, ако я замените с минерална вода. Ето и няколко предложения:

Маска за мазна, едропореста и склонна към възпаления кожа
Глинена маска може да си купите от аптеката, размесете я с минерална вода и я поставите на лицето. След засъхване я измийте с минерална вода.
При мазна кожа помага и маска с обикновена паста за зъби, разредена с минерална вода. След това пак се изплаква с минерална вода. Тази маска изсушава кожата и стяга порите. Ако в нея се постави морска сол, става домашно приготвена скраб.

Яйчена маска за суха и нормална кожа
Разбийте един жълтък с една чаена лъжичка растително масло и половин чаена лъжичка минерална вода. Сместа нанесете на лицето с тампон. След 5 минути нанесете втори слой, а след 20 минути измийте маската с разтвор от студен чай.

Ако ноктите ви се чупят и разслояват, редовните ванички с минерална вода ще ги укрепят. Поставете ръцете в силно осолена с морска сол минерална вода за 10 минути. След това, за да задържите въздействието, покрийте ноктите с безцветен лак-основа, в състава на който има калций.

Коментари