Публикация

Смяната на климата влияе на стомаха

С д-р Димитринка Маджарова, фитотерапевт, разговаря Галина Спасова


Д-р Маджарова, всеки е забелязал, отивайки на почивка, че смяната на мястото се отразява върху редовността на стомаха. Защо става така?
Смяната на мястото е свързана със смяна на климата и с промяна на начина на хранене и на всекидневния ритъм на живот - съответно на почивка и физическа или умствена дейност. Това са най-общо факторите, които влияят върху промените в храносмилането и появата на разстройство или запек.

За разстройството обикновено виним инфекциозни причинители.
Горещината може също да доведе до разстройство, както и простудата - ако например, нагорещен от плажа, човек влиза в студена вода. Много е вероятно некачествена, престояла или недостатъчно термично обработена храна да е причина за разстройство. Тук не трябва да се подценява фактът, че при високи температури организмът се обезводнява много по-бързо. В такъв момент трябва изцяло да се премине на диетично хранене – препечен хляб с изкиснато сирене, маслини, печен картоф или печена ябълка. В същото време да се поемат много течности, но не мляко, айран, сокове, защото те разхлабват допълнително. Но трябва задължително да се разграничи инфекциозното разстройство от простото механично дразнене или от причиненото от замърсена храна – тогава проблемът отзвучава обикновено бързо. Съчетаването на пъпеш, диня, круши с вода, храни с повече баластни вещества като салати с подправки и ядки биха могли също да раздразнят червата.

Запекът се смята за по-безобидния спътник на ваканцията - вероятно защото за разлика от разстройството е незабележим...
Това състояние не е безобидно и не трябва да се допуска да продължи повече от три или четири дни. Има хора, които смятат, че една седмица не е проблем. Но това е един вид отравяне. Всички вещества, които не са изхвърлени навън, остават в организма, водят до образуването на газове, на ферментационни гнилостни процеси в червата.

Как да се избегне запекът при смяната на мястото?
Първо, трябва да се поемат достатъчно течности, като говорим за количество повече от обичайно препоръчваните 1,5-2 литра. Да се имат предвид загубите на течности от организма.
Второ, някои хора и особено децата изпитват стрес дори от това, че са на чуждо място, както и от използването на тоалетна, която не е тяхна. Сериозен проблем много често е хигиената в обществените тоалетни. Има хора, при които психогенните фактори са силни и това се отразява на редовното изпразване на червата. До запек може да доведе преминаването по време на ваканцията на предимно суха храна - повече сирена, сандвичи, пици, хамбургери. Имаме малко или много настроен биологичен часовник и часовата промяна в ритъма на хранене и на живот, характерна за годишната почивка, оказва влияние.

Какво да си сложат в миниаптечката хората, които знаят, че смяната на мястото винаги им създава проблем с ходенето по голяма нужда?
При всички случаи трябва да имат слабително средство, то да не е драстично, защото поначало слабителните средства масово не се употребяват правилно. Обикновено се вземат само вечер, но по-модерните препарати се приемат денем и действат само при достатъчно количество течност. Затова и пациентите понякога остават с впечатление, че даден препарат не им действа. Първо трябва да се консултират с лекар, да прочетат указанията на опаковката или да попитат фармацевта.

Бих препоръчала да си вземат препарати с по-леко действие, които са на билкова основа. В аптеките има Фрутилакс, който е с чудесно действие и много лесно се дозира. Препаратът е комбиниран и съдържа екстракт от смокиня и синя слива, които са добре известни слабителни средства.

Коментари