Публикация

Медът – козметика от природата

Медът е известен на човечеството повече от 50 милиона години. Той е ефикасно профилактично и лечебно средство за много заболявания. Уникалният му състав го прави незаменима храна, но и същевременно много различна от продуктите с растителен произход. Неговите отлични козметични свойства са причината медът да бъде предпочитан от козметичната индустрия.


Състав
Медът е концентриран висококалоричен продукт, близък по състав до кръвната плазма. Той има доста сложен състав, съдържа повече от 70 вещества, влияещи благотворно на организма. Съдържа 40% фруктоза, 35% глюкоза, неголямо количество захароза и малтоза, също до 2 % минерални соли, 20% вода, витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, К, С, каротин.
Трябва да отбележим, че минералите и витамините са във вид, най-лесен за усвояване от организма.

Съхранение
Даже и най-добрият мед при неправилно съхранение губи целебната си сила. В прозрачен буркан и в светло помещение за период от един месец той се лишава от около 50% от витамините и антибактериалните си свойства.
Медът трябва да се съхранява на тъмно и хладно място. Колкото е по-висока температурата, толкова повече той губи от качествата си. Идеалното място за меда е хладилникът или някой тъмен шкаф. Поставете го в дървено липово каче, глинен или стъклен съд. Медът трябва да е плътно затворен, защото има способност да поглъща миризми. Ако се съхранява в алуминиеви или железни съдове, може да стане опасен, защото в него се образуват отровни вещества.

Какво трябва да знаем преди да си купим мед
Истинският мед винаги кристализира и това е естествен процес. За да сте сигурни в покупката си, търсете кристализирал мед. Пресният мед е течен и ако е истински, най-късно след 3 месеца кристализира. На вкус истинският мед леко дразни гърлото. За козметични нужди кристализиралият мед може да разтопите в домашни условия. Нагрявайте буркана на водна баня в продължение на няколко часа, като температурата на водата не трябва да превишава 35 градуса. Над тази температура медът губи от лечебните си свойства.

Маски с мед

За мазна кожа
Препоръчва се използването на течен мед, с който да се намаже кожата на лицето. След 15 минути се измива с хладка вода без сапун. Маската се прави два пъти в седмицата.

За всеки тип кожа
Полезно е вечерно измиване на лицето с медена вода. За целта в чаша с топла вода разтворете една чаена лъжичка мед. Измийте лицето с тази вода, а след 10-15 минути изплакнете с топла вода без сапун.

За суха кожа
Маската се прави с 1 средно голяма краставица, обелена, изчистена от семките, нарязана на малки парчета и 2 супени лъжици мед. Намачкайте парченцата краставица до получаването на пюре. Изцедете го в бурканче или друг подобен съд с капак. Добавете меда, затворете съда и съхранявайте в хладилника до една седмица. С напоено памуче от сместа масажирайте нежно кожата на лицето и шията сутрин и вечер. Оставете да подейства 3-4 минути.

-brr-

За деколтето
Ако искате да изглеждате като холивудска звезда, добре е първо да се погрижите за кожата на деколтето. Една маска с мед за около 20 минути ще ви осигури желания резултат. Отстраняването й става с хладка вода.

При акне
Измийте кожата с топла вода и сапун. Подсушете добре и нанесете тънък слой мед. След като престои върху лицето един час, измийте с топла вода. Всекидневно се правят по две процедури. Курсът на лечение е 15 дни.

Друг вариант е маска с 1 супена лъжица мед, половин чаена лъжица канела. Нанесете сместа върху добре измита кожа. Оставете да подейства 3-4 минути (маската щипе леко). Измийте с хладка вода.

Срещу бръчки
Разбийте на пяна един белтък, прибавете 1 супена лъжица мед, 2 супени лъжици овче кисело мляко и 3 капки лавандулово масло. Нанесете маската на лицето и измийте след 15 минути.

За освежаване и подхранване
Необходими са ви 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица хума и 1 супена лъжица зехтин. Разтворете хумата в малко минерална вода и смесете така приготвената кашица с меда и зехтина. След това нанесете сместа върху добре измита кожа и оставете да подейства 10-15 минути. Измийте с хладка вода.

Коментари