Публикация

Заешкото месо е подходящо за диета




Полезно и диетично
От векове заешкото месо се смята за най-диетично и полезно. То е изключително бедно на мазнини – съдържа едва 20%. Това го прави много лека храна, подходяща за диета, защото калоричността му е само 199 ккал на 100 г. Принадлежи към групата на белите меса и предимството му пред другите видове месо – пилешко, телешко, свинско, агнешко, е, че е богато на белтъчини. Човешкият организъм го усвоява лесно и пълноценно (до 90%), затова е особено полезно за деца и възрастни. В Европа се предлагат дори специални детски храни, приготвени от заешко месо. То е диетично и поради ниското си съдържание на холестерин. В един килограм заешко месо се съдържат до 250 мг холестерин в сравнение с пилешкото месо - до 1000 мг и в свинското - до 1300 мг. Заешкото месо е богато на лецитин, желязо, фосфор, соли на калия, магнезий и витамините В12, РР, D и Е. Препоръчва се за консумация за здравословен начин на живот, спазване на диета и при хората, страдащи от високо кръвно налягане, заболявания на храносмилателната система, черния дроб и сърдечно-съдовата система, при малокръвие и атеросклероза.
Заешкото е особено полезно за хора с екстремни професии – летци, водолази, спортисти, работещи при вредни условия и жители на замърсени райони.

Световните консуматори
Заешкото месо най-много се произвежда и консумира в страни с висока култура на хранене - Малта, Италия, Кипър, Испания, Франция, Германия, в които има традиции в приготвянето му и хората го купуват редовно. Търсенето на такова месо в останалите страни и у нас има сезонен характер - предлага се предимно около големите църковни празници – Коледа и Великден. От европейските страни най-много заешко месо произвеждаше Италия, следвана от Франция и Испания, но в последно време тя е изместена от Китай, който вече е световен лидер в това производство. Китайското заешко месо подбива пазара с ниската си цена, докато европейското е по-качествено. Лятото е сезонът, когато заешкото месо е и най-търсено. Поради разпространяването на редица болести, като „луда крава” по говеждото, „птичи грип” по пилешкото и т.н., търсенето на заешко месо в страните от Европа все повече нараства. Макар и с по-бавни темпове, потреблението у нас също расте.

Популярно и у нас
Преди социализма производството на заешко месо в България е било добре развито с износ за европейските страни. По времето на социализма то копира съветския модел, а при прехода - Запада. В последните години в производството на заешко месо има леко съживяване. Големите ферми производителки са малко, а останалите се намират изцяло в сивия сектор. Според думите на Асен Върбанов, председател на Националната асоциация на зайцевъдите, липсват достатъчно лицензирани кланици за заешко месо, защото няма кой да инвестира в тях. Засега производствените мощности са малки, затова и предлагането на заешко месо на пазара е недостатъчно в сравнение с търсенето, цената му също остава висока за българския джоб. За износ на родно заешко месо е трудно да се говори, но все пак някои от по-големите производители са се насочили към най-близките страни като Румъния, Гърция, Германия. Вносът от други страни е неизгоден поради липсата на традиции и пазар за заешкото месо.

Дивечова кухня
Не по-малко полезно и предпочитано е дивечовото заешко месо с високо съдържание на L карнитин, който спомага за бързо топене на мазнините.
„Поради особения начин на хранене на дивите животни дивечовото месо е твърдо и жилаво и ако не се обработи правилно, става сухо след готвене. Затова веднага след отстрелването му само се почиства от вътрешностите”, разказва Иван Георгиев, член на Съюз на ловците и риболовците в България. Заешкото дивечово месо се оставя на студено заедно с кожата да престои 2-3 дни. Изследва се за паразити в лаборатория и ако всичко е наред, 24 часа преди да се сготви, се потапя в марината от оцет и вода. Отново за предпочитане е то да се приготви печено на скара или задушено.

Вкусно и деликатесно
На нашия пазар заешкото месо се предлага от големите търговски вериги магазини предимно дълбоко замразено - цяло с глава или на разфасовка, опаковано в прозрачен полиетиленов плик. В по-малките градове и села обикновено може да го закупите като живо тегло направо от производителя. Преди да се приготви, заекът се обезкостява, но за целта трябва да сте виртуози в кухнята. Ако не сте, по-добре го нарежете на парчета. Заешките главички се смятат за деликатес. Най-предпочитани са печени на фурна или в гювеч.

Коментари