Публикация

Когато химията надделее в козметичната индустрия...

Напоследък много хора се пазят от слънцето като от чума. Те изпитват постоянен страх от рак на кожата и когато се излагат на слънце мислят, че единственият начин да се предпазят от него е да се намажат с химическите слънцезащитни кремове.


Донякъде може да ги разберем, защото козметичната индустрия, която печели милиарди, подпомогната от медицинските институции и медиите, успява да убеди хората, че слънцето е враг номер 1 на кожата.

Това, което няма да чуете, е, че слънчевата светлина е полезна за кожата и е от първостепенно значение за общото здраве. Излагането на достатъчно слънчева светлина всъщност намалява риска от много видове ракови заболявания.

Слънцезащитните средства блокират ултравиолетовите лъчи, но за да си осигури витамин D кожата има нужда от излагане на тези лъчи. Този витамин е жизнено важен за функционирането на всички системи на организма. Освен това, той е възможно най-силното средство срещу раковите заболявания.

Учени от университета в Небраска установили, че витамин D е способен да намали риска от заболяване от всички видове рак за жените над 50 години с 77%. В изследването, публикувано в списанието Anticancer Research, учените твърдят,  че излагането на слънце – около 20 минути на ден за по-светлите хора и от 2 до 4 пъти повече за тъмнокожите хора, може да намали риска от смърт от 16 вида рак, както при мъжете, така и при жените.

Слънцезащитните кремове ви лишават от тази полза за здравето. Ето и още ползи за здравето, от които ви лишават кремовете и лосионите, защото те пречат на слънчевите лъчи да активират производството на витамин D в организма:

Значението на витамин D
Предпазва от сърдечно съдови болести и артрит. Спира производството на излишни протеини в организма, които причиняват възпаления на тъканите.

Контролира кръвната захар като стимулира производството на инсулин в панкреаса.
Регулира кръвното налягане като спира производството на излишни протеини от бъбреците, които го повишават.

Предпазва от мозъчни нарушения и депресия като увеличава отделянето на ензими, които са необходими за невротрансмитерите в мозъка.

-brr-

Скритите опасности от слънцезащитните козметични продукти
Те не само блокират здравословни дейности на организма, но повечето от тях съдържат химикали, които всъщност причиняват кожен рак и други здравни проблеми.  

Списъкът е дълъг и названията им се произнасят трудно, но ако четете етикетите на слънцезащитните кремове и лосиони, положително ще откриете в описанието на съдържанието им някои от тези вредни химикали:

10-ТЕ НАЙ-ОПАСНИ СЪСТАВКИ:

1. PEG, polysorbates, laureth, ethoxylated alcohol  - потенциални карциногени, съдържащи диоксан.

2. Propylene glycol -  причиняват дерматит, увреждания на бъбреците и черния дроб.

3. Sodium laurel, lauryl sulfate, или sodium laureth sulfate (понякога описан като „от кокосови орехи”) - в комбинация с други химикали се превръща в нитросамин - мощен агент, предизвикващ рак.

4. Parabens -  Те разрушават ендокринната система. Като имитират естрогена нарушават хормоналния баланс и причиняват рак на половата система.

5. PABA (известен и като octyl-dimethyl и padimate-O) - атакува ДНК-то и води до генетични мутации при контакт със слънцето.

6. Toluene, наричан също benzoic, benzyl, или butylated hydroxtoluene - причинява анемия, увреждания на черния дроб и бъбреците и родилни дефекти.

7. Phenol carbolic acid -  причинява срив във кръвообращението, парализа, конвулсии, кома и смърт от дихателна недостатъчност.

8. Acrylamide - рак на гърдата.

9. Octyl-methoxycinnamate (OMC) -  унищожава кожните клетки.

10. Mинерално масло, парафин, petrolatum -  образуват слой върху кожата и запушват порите, запечатват токсините, забавят обновяването на кожните клетки, нарушават хормоналната функция.

-brr-

Здравето на кожата може да се поддържа и с естествени средства...
Aнтиоксидантите са най-доброто средство за защита от всички видове увреждания на кожата – от бръчки, петна от слънцето и кожен рак. От тях кожата става гладка и блестяща. Антиоксидантите неутрализират действието на свободните радикали, които състаряват клетките.

Освен чрез храната, те могат да се приемат и от добавки, които се продават в аптеките:

Витамин C:
Освен че намалява действието на свободните радикали, витамин С намалява възпаленията и укрепва имунната система.

Каротеноиди: Те са ключови антиоксиданти и са полезни както за кожата, така и за зрението. Също така намаляват риска от рак на белите дробове и на гърдата.

Витамин A: Този витамин е от семейството на каротеноидите.

Витамин D: Освен че е полезен за здравето, той е и мощен антиоксидант.

Витамин E: Основен фактор за здравето на кожата.

Алфа липоева киселина: Тя е универсален антиоксидант и бори свободните радикали както в мазните, така и във водните тъкани на тялото. Освен това рециклира и удължава живота на други антиоксиданти, като витамините A, C, и E.

Коензим Q10: Ключов антиоксидант, от който се нуждае всяка клетка в организма, за да превръща горивото в енергия.

Купувайте кремове и лосиони, които съдържат естествени продукти, като масла на растителна основа - палмово, кокосово, жожоба. Те са богати на фитовещества, антиоксиданти и амино киселини – основните съставки за обновяването и лечение на кожата.

Екстракт от алое вера успокоява кожата и я защитава от слънчеви изгаряния. А маслото от манго действа като слънцезащитно средство без да трови кожата.

Слънцето е полезно, но може и сериозно да вреди, ако не използвате никаква защита. Консултирайте се с дерматолог какви продукти е добре да използвате, за да избегнете химикалите, но и да запазите здравето на кожата си.


Коментари