Публикация

В Плевен разбиват камъни в бъбреците с модерна технология

В УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен функционира единственият по рода си за Северозападна България апарат за разбиване на камъни в бъбреците.


Апаратът за екстракорпорална литотрипсия функционира от началото на годината, като досега с него са излекувани 250 пациента, които всеки месец минават на контролен преглед. Това съобщи д-р Николай Колев, един от шестте уролози в клиниката, които работят с новия апарат за извънтелесно разбиване на камъни в бъбреците.

Пациентите не се подлагат на анестезия, защото методът е безболезнен. При литотрипсията се използва апарат, произвеждащ ултразвук, разрушаващ бъбречните камъни. Ултразвукът се фокусира върху камъка под съответен рентгенов или ехографски контрол и чрез неговия резонанс се постига разрушаването, поясни д-р Колев.

След това отломките се отделят от организма по естествен път чрез урината. Апаратът в Плевен функционира на ехографски принцип, който е по-безвреден за персонала и той не се подлага на вредните рентгенови лъчи.

Д-р Колев каза, че населението на областта от дълги години е имало нужда от този апарат, като сега, благодарение на отзивчивостта на ръководството на болницата, в клиниката разполагат с апарат, който е последно поколение техника, немско производство. Масово хората страдат от бъбречно-каменна болест и имат нужда от този тип лечение.

В Клиниката по урология на УМБАЛ-Плевен миналата година са извършени около 150 интервенции за премахване на камъни в бъбреците. С новия апарат могат да се лекуват хора от всякакви възрасти. Методът може да се прилага и при деца. Процедурата при разбиване на камъни в бъбреците продължава около час, като по време на нея ударите за разбиване на конкрета са около 3000 – 3500. Това е оптималният вариант без последствия за бъбреците.

На следващия ден пациентът е на крака и се прибира вкъщи. При стандартна операция пациентът престоява в клиника около 10 дни, а след това възстановителният период трае около три месеца. Д-р Колев поясни, че по новия метод при една процедура може да се разбият и два-три камъка, ако са по-малки. Ако има по-голяма находка, тя се разбива, а след месец-два и останалите камъни.

Новият метод се покрива на 100 % от здравната каса, но предстои по решение на ръководството на болницата да се заплаща минимална сума от страна на пациента, която да отива за консумативи и поддръжка на апарата, поясни урологът. Според него най-вероятно цената ще е с 30 на сто по-ниска от тази, която се заплаща в други болници.

Коментари