Публикация

98% от ухапаните са нападнати от домашно куче

Близо 98 процента от децата, които са били ухапани от куче, са атакувани от домашно, а не от улично животно. Това коментира д-р Петър Стамов от клиниката по детска хирургия в МБАЛ „Св. Анна“-Варна.


11-годишно момче бе атакувано този вторник от домашно куче, докато било на гости у приятел. Състоянието му е стабилно, но все още е под лекарско наблюдение.

„На главата си имаше две големи силно кървящи рани, които обработихме. В момента момчето е на антибиотично лечение, защото раните му бяха замърсени и има риск от инфекция“, допълни д-р Стамов. Той посочи, че малкият пациент, който пристигнал в болницата с линейка, е бил силно стресиран от инцидента. „Това е вторият случай на дете, ухапано от куче за тази година“, допълни лекарят.

В детската клиника попадат и заразените с кучешка тения. Лекарите твърдят, че тази година не се наблюдава увеличение на заболелите.

Най-честите локализации на кистите са в черния и белия дроб. От няколко години в МБАЛ „Св. Анна“ не е постъпвал пациент с тения в мозъка.

Добрата новина за родителите по отношение на страшната диагноза е, че след операция децата се възстановяват напълно.

Коментари