Публикация

Завръща ли се туберкулозата?

От както свят светува може да се каже, че има и туберкулоза. През последните години в България се наблюдава увеличаване на случаите. Възможни причини за това са лошото хранене, слабият медицински контрол, неправилното лечение и липсата на познания за заболяването.


Туберкулозата се причинява от бактерии, които се пренасят чрез пръските и храчките. Проникването на инфекцията става най-често през дихателните пътища. Консумацията на мляко от болни животни също може да доведе до тубекулоза на червата.

Туберкулозните бактерии са устойчиви организми и могат да живеят дълго в замърсени кърпи, чаршафи, чаши, чинии или дори на пода в прахта.

Всеки човек се среща с туберкулозните бактерии, но не всеки се разболява.

Човек може да се разболее, ако се храни лошо – липса на белтъчини, витамини и т.н, живее в напрежение, страх, тревожност или в жилище, в което има болни от туберкулоза. Хората, които нямат необходимите ваксини срещу туберкулоза, нямат изграден достатъчен имунитет. Профилактиката е много важна за предотвратяването на това заболяване.

Алкохолиците и пушачите също попадат в рисковата група, както и хронично болните (с диабет, язва на стомаха и др.).

Болестта може да се развие незабелязано – с малки невидими оплаквания, а когато се открие лечението става много по-трудно. Установено е, че за една година 1 болен може да зарази 20 души, ако не се лекува. При съмнение за туберкулоза веднага трябва да се информира личния лекар, който при необходимост може да насочи пациента към специалист.

Как да се храним, за да не боледуваме?
Белтъчините са полезни за укрепване на имунната система. Това е задължителна храна за младите хора. Те се съдържат в млечните продукти, рибата, птичето месо, червеното месо, варивата и яйцата. Плодовете и зеленчуците помагат за правилното усвояване на храната от организма и са богати на полезни вещества, които също са необходими за засилване на защитните сили.

Течностите са много важни за тялото. Цигарите и алкохолът са противопоказни.

-brr-

В следващите редове искаме да обърнем внимание на резистентната туберкулоза, която е по-трудна за лекуване и пренебрегването й може да доведе до повече усложнения за пациентите и околните.

Какво представлява мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB)?
Туберкулозата е бактериална инфекция, която се разпространява основно по въздушно-капков път и се причинява от туберкулозни бактерии.

При мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) туберкулозните бактерии са нечувствителни (резистентни) към двете най-мощни лекарства – Изонид и Тубоцин. Това означава, че тези лекарства не действат ефективно, тъй като те не могат да унищожат туберкулозните бактерии.

Какви са симптомите на заболяването мултирезистентна туберкулоза?
Туберкулозата обичайно се развива в белите дробове, но може да засегне всяка част от човешкото тяло – мозък, лимфни възли, бъбреци, кости и стави, очи и др.

При мултирезистентната туберкулоза симптомите са същите. Те зависят от засегнатия орган.

Белодробната туберкулоза може да причини:
  • Кашлица, продължаваща повече от две седмици
  • Болка в гръдния кош
  • Отделяне на кръв с храчките
  • Слабост или лесна умора
  • Загуба на тегло
  • Липса на апетит
  • Повишена температура
  • Нощни изпотявания

-brr-

Кога да се подозира, че човек може да има мултирезистентна туберкулоза?
Мултирезистентната туберкулоза се подозира, когато болният не се подобрява от лечението с обичайните лекарства в необходимите срокове.

Тя се установява само чрез изследвания на храчки за чувствителност на туберкулозните бактерии. Ако изследванията покажат, че двете най-мощни противотуберкулозни лекарства не унищожават бактериите, лечението трябва да продължи с лекарство за MDR-TB. За получаване на резултатите от изследванията понякога са необходими до 3 месеца.

Защо хората развиват мултирезистентна туберкулоза?
Лечението на туберкулозата е минимум 6 месеца. Много често хората, които приемат лечение за туберкуоза за първи път, се чувстват добре след няколко седмици и спират приема на медикаменти. За това време, обаче, не всички бактерии биват унищожени. Когато се наложи повторно лечение, тъй като вече са приемани лекарства, обичайните препарати може вече да не действат на бактериите. Това е най-важната причина за развитие на мултирезистентна туберкулоза.

Изключително важно е да не се спира приемът на лекарства, докато лекуващият лекар не потвърди, че пациентът е излекуван.

Лечението на туберкулозата може да не е успешно и поради други причини – болният може да не усвоява напълно лекарствата.

Възможно е да се развие мултирезистентна туберкулоза още от самото начало, ако заразяването е от бо.ен с резистентна туберкулоза.

-brr-

Заразна ли е мултирезистентната туберкулоза?
Да, изключително заразна е. Лекарствата, използвани срещу MDR-TB, се прилагат за много по-продължително време. Болният е заразен за много по-дълъг период от пациентите с чувствителна туберкулоза, която е лечима с обичайните медикаменти.

Как се разпространява MDR-TB?
Инфекцията с мултирезистентна туберкулоза се разпространява също по въздушно-капков път. Бактериите се отделят във въздуха от болния при кашляне, кихане, разговор или пеене. Те са много издръжливи и лесно може да стане заразяване.

MDR-TB не се разпространява при:
  • Ръкуване с болен
  • Допиране до спално бельо или тоалетна чиния
  • Целувка
  • Пушене

Как може да се предпази болен от туберкулоза, чувствителна на обичайните лекарства, от развитие на мултирезистентна туберкулоза?
Най-важно е продължаването на лечението с предписаните медикаменти. Не трябва да се пропуска приемането на отделни дози от лекарствата и терапията не трябва да се спира преждевременно. Лекуващият лекар трябва да бъде уведомяван винаги за проблеми с приемането на медикаментите.

При пътуване по време на продължителната фаза след изписването от стационара пациентът трябва да уведоми лекуващия лекар и да си набави необходимите дози от лекарствата.

Лечима ли е мултирезистентната туберкулоза?
Да. Мултирезистентната туберкулоза е лечима, но лечението продължава много по-дълго и е съпроводено с много нежелани реакции към лекарствата.

-brr-

Колко дълго трябва да продължи лечението на MDR-TB?
Лечението на мултирезистентната туберкулоза продължава до 2 години. Причина за това е фактът, че лекарствата, прилагани при MDR-TB, са по-малко ефикасни от традиционните медикаменти. Необходими са повече таблетки и повече време, за да се унищожат всички бактерии, в противен случай заболяването може да се възобнови.

Първите няколко месеца от лечението са най-важни. Поради това пациентите с MDR-TB се хоспитализират за 4 до 6 месеца в зависимост от реакцията към лечението и от срока на обезбациляването (за да се избегне опасността за близките и околните).

Пациентите с мултирезистентна туберкулоза трябва да запомнят, че:
  • Симптомите на MDR-TB са същите като при чувствителната на обичайните лекарства туберкулоза.
  • За да се предпазят близките от развитие на MDR-TB, трябва стационарно лечение в определените за това лечебни заведения.
  • И след изписването от стационара лечението трябва да продължи в амбулаторна обстановка. Трябва да се приемат предписаните лекарства в необходимите срокове под пряко наблюдение на медицински специалист.
  • При поява на някоя от страничните реакции към лекарствата или влошаване на състоянието след приемането им, веднага е необходима консултация с лекуващия лекар.

Важно средство за предпазване от туберкулозата е БЦЖ ваксината. Първата имунизация се прави възможно най-рано – 48 часа след раждането. Между седмия и деветия месец се извършва проверка за наличие на белег от ваксинацията. Децата, които нямат следваксинален белег, се тестват с пробата Манту и когато резултатът е отрицателен, те се имунизират. На 6, 10 и 16-годишна възраст се правят реимунизации, но само на тези, при които е отчетена отрицателна проба Манту.


Коментари