Публикация

Кои човешки умотворения промениха спорта?

Предлагаме ви кратък списък с изобретенията, които промениха спорта завинаги:


Електронно табло
Английският футболен клуб „Ковънтри” е първият в света, който през 1964 г. поставя електронно табло на стадиона си. До този момент те са били механични, чието обслужване е изисквало постоянното присъствие на човек до тях. Друг минус на механичните табла е минимумът от информация, която могат да изнесат. Името на отбора и резултата – на друго не е можело да се разчита.

Хронометър

Времето в спорта за първи път започва да се измерва в секунди на конните състезания в Англия през 1731 г. А оригинален хронометър, пригоден специално за спорта, бил изработен от гениалния швейцарски часовникар Абрахам-Луи Бреге. Неговото творение се отличавало с това, че има две секундни стрелки, които показвали резултатите на двама спортисти. От 1973 г. рекордите в леката атлетика вече се измерват с точност до 0,0001 секунди.

Фотофиниш
Още през 1890 г. с помощта на фотокамера е доказано кой кон, участващ в надпреварата, първи е пресякъл финиша. А специално устройство е било използвано за първи път на Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г.

Изкуствен лед
На 7 януари 1876 г. в Лондон е открита първата в света изкуствена пързалка. А първата закрита пързалка е направена в Канада през 1912 г. от двама братя, които за иновацията си са платили колосалната за времето си сума от 110 хил. долара.

Допинг
През 1865 г. е регистриран първият случай на употреба на допинг от холандски плувци. А опитите за борбата срещу допинга датират още от 1928 г., когато Международната любителска атлетическа федерация забранила използването на стимулиращи препарати в дисциплините си.

Тренажор
В началото на ХІХ век шведският лекар Хенрик Линг се излекувал от парализа на ръката с помощта на гимнастика. Малко след това той заменя шведската стена с първия в света тренажор.

Коментари