Публикация

Чупенето на депо таблетките причинява свръхдозиране

Оксикодонът е лекарство със забавено освобождаване, което се изписва на пациенти с метастази на рак за овладяване на болката.


Финландската агенция по лекарствата посочва случай на 60 годишна жена, на която оксикодонът бил предписан за метастази в белия дроб. Поради затруднения при гълтане, тя изпила депо таблетката на оксикодон разтрошена. След получаване на симптоми на задъхване, два часа по-късно починала.

Причината за това била, че депо таблетките оксикодон се различавали от краткодействащите препарати. В лекарствената им листовка било посочено, че таблетките трябва да се поглъщат цели, без да се чупят, дъвчат или разтрошават, защото това може да доведе до бързо освобождаване на големи количества оксикодон и абсорбирането им от организма да доведе до фатален край. Оксикодонът и фентанилът са опиоидни аналгетици, при които съществува риск от получаването на респираторна депресия (задъхване).

Депо таблетките трябва да се поглъщат цели, защото попаднали в организма те освобождават регулярно лекарственото вещество чрез определен механизъм. Когато таблетката е разтрошена, този механизъм се унищожава и концентрираното лекарство се освобождава не на порции, а наведнъж като предизвиква предозиране.

Повечето пациенти в старческа възраст страдат от затруднения при поглъщане, затова е необходимо да обърнат внимание на лекарствата, които приемат - дали са обикновени или депо таблетки и заедно с личния си лекар да потърсят по-подходящи препарати – течни или такива, позволяващи чупене на части. При нужда могат да се обърнат за повече информация към производителя на лекарството или най-близката аптека.

По информация на Изпълнителна агенция по лекарствата

Коментари