Публикация

Поморие – лечебна кал, спокойствие и море...

Природата е дарила Поморие с несметни богатства, а древните са го изпъстрили с история. По римско време е имал своите монети, по турско бил основен доставчик на сол, вино и ракия, но Бургас го засенчил след Освобождението.


Анхиало се преименувал в Поморие през 1934 г. Още тогава се тълпели туристи от страната и чужбина, но не толкова заради морето, колкото за лечебните кални бани. И сега е подходящо място за релакс през цялата година. Още древните египтяни, римляни и гърци се търкаляли в тиня за цяр и красота.

Поморийското езеро се появило след голямо земетресение преди новата ера. Твърди се, че добиваната от него лечебна кал е една от най-добрите в света. Тя цери всякакви болежки - на опорно-двигателния апарат, гинекологични, кожни, нервни, дихателни, сърдечно-съдови, чернодробни... Лечебната кал сваля нивото на холестерола и захарта в кръвта.

Освен балнеосанаториума СПА центровете на добрите хотели в Поморие също предлагат вани и масажи с лечебната кал. Тя е черна, мазна и мирише на развалени яйца. Ако не е такава, значи е престояла твърде дълго и е загубила голяма част от лечебните си свойства.

-brr-

В калната вана се стои не повече от 20 минути, и то не всеки ден. Лепкавата каша се разрежда с минерална или морска вода при температура около 38 градуса.

Освен кал в Поморие има и доста сол. Там ще откриете и единствения музей на солта в България, който е част от стоте национални туристически обекта.

В началото на новия град има уникална тракийската могила, реставрирана преди 50 години. Много се спори какво всъщност представлява тя, но на табелата пише, че това е хероон на тракиец, обожествен след смъртта си.

В Поморие и пясъкът е черен, защото е богат на желязо. На плажа щъкат повече ребьонки, отколкото българчета. Коняк „Поморие” с традиционния чай пък се услажда на родителите им. В града навсякъде се носи руска реч.

Братушките не са просто туристи, долетели за летния си отдих, но са си накупили много апартаменти и дори цели комплекси. Затова и в Поморие почти всичко е на руски – реклами, менюта, надписи... В магазини и заведения ще ви заговорят първо на руски, после на нашенски. А Вавилонската кула от езици – Слънчев бряг, е само на половин час от Поморие.

Коментари