Публикация

Дълголетието не е мираж

Чували сме, че тайната на вечната младост е по-малко работа, премахване на стреса, редовен спорт и винаги добро настроение. Ново изследване на американски учени обаче обърна това схващане наопаки.


Изучавайки смъртните актове на 1500 души, които през 20-те години на миналия век са участвали в изследователски проект, учените са установили чертите на характера и начина на живот, които наистина водят до дълголетие, и тези, които съкращават живота.

Психолозите д-р Хауърд Фрийдмън и д-р Лесли Мартин проследили какво се е случило с децата, които участвали през 1921 г. в изследването на д-р Луис Търмън. Те интервюирали тези, които са останали живи, и описали живота на починалите.

Много от тях починали на около 60 години, но други доживели до преклонна възраст. Учените били изненадани да открият, че по-дълголетните не са възприемали броколите, витамините и джогинга като решаващи за здравето. Те обръщали повече внимание на личността си, кариерата и социалния живот.

Богатият социален живот, физическата активност, удоволствието от професионалната кариера, щастливият брак и близките приятелства могат да допринесат много за удължаването на живота.
 
Обществото ни харчи състояния за странни диети и лекарства, но техният ефект върху дълголетието често е разочароващ, казва д-р Фрийдмън. Стандартните медицински съвети често имат обратен резултат, като свръхтегло и силен стрес.
 
-brr-

Според новото изследване, съветите за дълъг и щастлив живот са следните:

БЪДЕТЕ ПО-СЪВЕСТНИ

Поставете оценки на 10-те варианта. Ако описанието не отговаря точно на характера ви, запишете 1 точка, ако отговаря точно – 5.  Запишете 3 точки за изреченията, които са частично верни за вас.

1 Винаги съм подготвен/а/

2 Никога не разхвърлям нещата си

3 Обичам да планирам работата си в детайли

4 Рядко оплесквам нещата

5 Не отлагам домакинската работа

6 Никога не забравям да върна нещата на мястото им.

7 Обичам реда

8 Никога не кръшкам от задълженията си

9 Следвам начертания план

10 Изпълнявам задълженията си с постоянство и упоритост

Съберете точките

Резултат между 10 и 24 точки показва ниска степен на съвестност; между 37 и 50 много висока, междинният резултат показва средна съвестност.

Проявата на съвестност е най-добрата предпоставка за дълголетието. Ако внимавате с парите, ако сте разумни и обръщате внимание на подробностите, има по-голяма вероятност да живеете по-дълго.

Съвестните хора обикновено са разумни, не пушат, не употребяват наркотици, не прекаляват с алкохола и не шофират с високи скорости. Освен това те изпълняват лекарските съвети.

-brr-

Изследването установило, че съвестните хора са биологически предразположени да бъдат по-здрави и по-дълголетни. Вероятно, защото имат различни стойности на някои химикали в мозъка, включително невротрансмитерът серотонин. Хората с ниско ниво на серотонин са много по-импулсивни.

Според изследването, съвестните хора живеят по-дълго и защото  естествено се стремят към по здравословни и щастливи ситуации и връзки – бракове, приятелства и работа.

ПОДБИРАЙТЕ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ
Изследването открило изненадващо, че популярните хора не са непременно обречени да се наслаждават на дълъг и щастлив живот. Общителните, отзивчиви деца пият и пушат повече, когато порастнат.

Проявявайте избирателност към хората, с които общувате.
Реорганизирайте социалния си живот така, че да прекарвате по-малко време с приятели или познати, които развалят настроението ви или ви тласкат към грешна посока.

Срещайте се колкото може повече с щастливи, здрави и активни хора. Всяка седмица отделяйте по няколко часа за доброволна работа или се присъединете към група, която споделя интересите ви.
 
---------
Очаквайте продължение.

Коментари