Публикация

Колоректалният рак е като руска рулетка

Ракът на дебелото и правото черво буквално е като руска рулетка. При около 85% от пациентите той се появява на случаен принцип, а едва в до 25 процента е унаследен. Още по-лошото е, че от този тип карцином заболяват по 18 души на 100 000 население и също толкова умират на година.


Това обаче не значи, че болните умират до една година от поставянето на диагнозата, уточняват специалистите. Причината за високата смъртност от втория по честота в България вид рак е, че диагнозата се поставя много късно.

Това коментираха топонколози на Втората национална конференция „МОРЕ“ 2011, която се провежда във Варна, организирана от УМБАЛ „Св. Марина“, варненския Медицински университет и Българското онкологично дружество.

„Ракът на дебелото, правото черво и на ануса са лечими с методите на съвременната медицина, ако се открие в ранен стадий, а ако е в напреднал – може да се контролира. Много рядко се срещат пациенти, които са безнадеждни“, коментира шефът на организационния комитет на форума и завеждащ онкологичната клиника в „Св. Марина“ - доц. Димитър Калев.

Ако ракът се хване в 1 или 2 стадий, той е преодолим. В 3-ти шансовете за излекуване са около 50 процента, но и в последния 4-ти стадий пациентите могат да разчитат на съвременни лекарства за удължаване на живота.

Целта на форума край Варна е и през тази година онколозите да напишат ръководство за клинично поведение при този тип локализация, като в него се заложат най-подходящите и съвременни диагностични и лечебни методи в зависимост от конкретния случай. Подобно помагало специалистите съставиха и миналата година, когато обект на дискусиите им бе първия по честота у нас рак – на белия дроб.

С 20 процента намалява опасността от колоректален рак, ако не се посяга към цигарите, коментира шефът на клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина“ проф. Искрен Коцев. За първична профилактика на карцинома с тази локализация е важна храната.

Трябва да се избягва алкохола, червеното месо, скарата, висококалоричните и твърде пикантни храни, съветва специалистът. Когато човек навърши 50 г. задължително трябва да се подложи на профилактична колоноскопия, която по принцип се прави веднъж на 10 г.

Ако обаче в семейството си имате човек с диагноза колоректален рак, честотата на изследването е 5 г. като първото трябва да се направи още на 40 г. В случай, че фамилната обремененост е по-тежка – трима души с една и съща локализация от различни поколения, може да бъдете насочени за генетично изследване, тъй като до 30% от разновидностите на карцинома се предават на наследниците.


Коментари