Публикация

Безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C в Пловдив

От 29 август (понеделник) започва безплатно и анонимно изследване за хепатит В и С за всички желаещи в град Пловдив. Изследването ще продължи до края на седмицата (2 септември) или до изчерпване на предвидените количества тестове.


Всички желаещи могат да се изследват безплатно и анонимно без предварително записване в ДКЦ 1 от 7:00 до 18:00 часа.

Скрининговото изследване се извършва с венозна кръв, като няма ограничение за консумация на храни и напитки преди него. Резултатите ще се получават на място на следващия ден.

В случай на положителни резултати за хепатит В или С на изследваните, при желание от тяхна страна, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им.

По думите му изследванията за хепатит В и С, които се провеждат в Пловдив, са част от тазгодишната кампания във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязахме на 28 юли.
 
Поради липсата на ясни симптоми, мнозина не знаят, че са заразени с хепатит В или С и това крие сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат навременно диагностицирани и третирани, хепатит В и С могат да доведат до цироза и рак на черния дроб.

Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Най-важна предпоставка за благоприятния изход от заболяването е навременното му диагностициране и започването на навременна и адекватна терапия.


Коментари