Публикация

Ваксина защитава жените от рака на маточната шийка

Едно от най-честите и коварни злокачествени заболявания при жените се оказва и най-лесно предотвратимо, ако здравната система, обществото и отделните хора подходят разумно към него.


Ракът на маточната шийка засяга жените в най-активната им възраст между 20 и 45 години. А България продължава всеки ден да губи по една жена заради цервикален карцином.
Революционната промяна в предотвратяването на рака на маточната шийка настъпи след откритието на немския професор Харалд Цур Хаузен, който доказа ролята на хроничната инфекция с определени типове на човешкия папиломен вирус (HPV) за възникването на това злокачествено заболяване.

Преди това лекарите можеха само да установяват вече настъпилите изменения в лигавицата на шийката, а днес има тестове, с които се доказва дали жената е заразена с някой от високорисковите щамове на HPV, които могат да предизвикат рак.

Но основната полза от откритието на проф. Цур Хаузен е създаването на ваксина срещу инфекцията с опасните видове човешки папиломен вирус. Това практически е ваксина срещу рака на маточната шийка. Тъй като заразяването с вируса става основно при сексуален контакт, ваксината трябва да се приложи преди началото на половия живот или при млади жени, които вече имат интимни партньори, но чрез специалния HPV тест е установено, че още не са носители на вируса.

Ваксината на фармацевтичния гигант Глаксо „Церварикс” вече е приложена успешно на десетки милиони момичета и жени по света при отлична поносимост. В някои държави ваксинирането срещу HPV се поема от здравните системи, защото предотвратяването на злокачествените заболявания е много по-ефективно, отколкото лечението при вече възникнал рак.

Поставянето на ваксина не отменя необходимостта от редовни гинекологични профилактични прегледи с цитонамазка. Само комплексният подход с прилагането на всички постижения на медицинската наука може да гарантира в максимална степен съхраняването на здравето.

Разумното поведение в сексуалния живот също е предпазна мярка срещу редица здравни рискове. То включва избягване на безразборни полови контакти, задължително и правилно използване на презерватив, редовни контролни прегледи.


Цялостният алгоритъм за предпазване на една жена от рак на маточната шийка и други полово предавани болести включва:
- навременна сексуална просвета в семейството и училището;
- ваксина срещу HPV преди началото на половия живот;
- редовни профилактични гинекологични прегледи с цитонамазка;
- при съмнителни контакти – тест за СПИН и/или изследване за други полово предавани болести.


Коментари