Публикация

Тромболизата намалява риска от инвалидизацията при инсулт

Интервю с д-р Лилия Илиева, невролог, за тромболизата и лечението на исхемичен инсулт.


Д-р Илиева, какъв е новият метод за лечение на исхемичен инсулт?
Методът ще бъде въведен в МБАЛ „Св. Панталеймон” при появата на първия подходящ за това пациент. Вече сме закупили първите ампули от препарата, който се прилага при метода тромболиза. За да се въведе той, лечебното заведение, в което ще се прилага, е нужно да разполага с екип, какъвто сме сформирали тук.

В него влизат невролог, реаниматор, както и специалист по образна диагностика, който да потвърди, че реално става дума за възникнал исхемичен инсулт. От особено значение е при настъпил мозъчен инцидент болния да бъде транспортиран при нас навреме.

Затова хората, които работят в ЦСМП-Плевен, също са важен фактор за адекватното и навременно лечение на исхемичния инсулт по този метод. Също така и близките трябва да са наблюдателни и да разпознаят началната симптоматика на инсулта.

Пациентът трябва да е транспортиран при нас в първите три часа след настъпването на инсулта, за да има ефект от прилагането на тромболизата. Това е времето, през което болният трябва да пристигне при нас, за да приложим методиката. За тромболизата се използва медикамент - фибринолитично средство или тъканен активатор на плазминогена, който разгражда тромба и възстановява мозъчния кръвоток. Повече от 15 години съществува лиценз за употребата му при миокарден инфаркт и белодробен тромбемболизъм.

Кога предвиждате да се въведе този метод?
Естествено, че това ще стане при първия подходящ пациент. Имаме медикамента в наличност и когато се появи болен, който няма противопоказания, ще приложим тромболиза.
Идеята на тромболизата е максимално бързо да се лизира (разтопи) тромбът и подобри кръвотокът в засегнатата област, за да не се стига до трайни увреждания на мозъчната тъкан.

 Д-р Илиева, кои са част от първите симптоми, по които може да се разпознае мозъчният инсулт?
Сред първите и основни признаци, по които може да се разбере, че става дума за мозъчен инсулт, е появата на лицева асиметрия - увиснал устен ъгъл, промени в говора и движенията – слабост до невъзможност да движи крайниците.

-brr-

При всеки пациент с инсулт ли може да се приложи тромболиза?
Не. С тромболиза се лекува исхемичен инсулт, но само когато той наистина е доказан чрез скенер или ядрено-магнитен резонанс. В МБАЛ „Св.Панталеймон” – гр. Плевен, разполагаме с модерен ядрено-магнитен резонанс.

С него се доказва или отхвърля диагнозата исхемичен инсулт, защото може да става дума и за хеморагичен инсулт. Отново ще повторя, че е много важно пациентът да е транспортиран при нас навреме през първите 3 часа на инцидента.

Има ли медицински противопоказания, при които не бива да се прилага тромболиза?
Да, методът не може да се прилага при хора със захарен диабет, защото от заболяването те са с увредени съдове. Тромболиза не може да се прилага и при пациенти с тежка артериална хипертония, някои сърдечносъдови заболявания, напреднала възраст над 80 години, при много лек и бързо подобряващ се инсулт.

Има ли статистика какъв е процентът на хората, претърпели мозъчен инсулт у нас, както и колко от тях се лекуват чрез тромболиза?
- По последни проучвания България е на трето място в Европа по смъртност от сърдечно- и мозъчно-съдови заболявания. Друга статистика сочи, че всеки четвърти мъж и всяка пета жена у нас при навършване на 45 години може да получат инсулт, ако доживеят до 85 години.

В Европа 49% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като причина при 1/3 от тях е инсултът. У нас положението е същото - 80-85% от инсултите са исхемични, а 15-20 % са хеморагични, или това са различните мозъчни кръвоизливи.

В Швейцария между 2 и 3% от хората, преживели исхемичен инсулт, се лекуват по метода тромболиза. Това е добре, но нашата работа като специалисти е да знаем кога, къде и при кои пациенти можем да приложим тромболизата.

В Швейцария, щом лекуват по този метод 2-3% от пациентите с инсулт, то нещата са доста прецизирани. Става дума за организацията и часовете, в които е докаран пациентът до болница, както и противопоказанията за приложение на този метод.

----------------------------------------------
*Д-р Лилия Илиева е завършила медицина в МУ-Плевен. След това е специализирала неврология, като от 1997 г. досега работи по специалността.


Коментари