Публикация

Да помогнем на стомаха след лятото

Много хора са склонни да приемат, че летните вирусни инфекции са по-леки в сравнение със зимните си аналози, когато епидемиите стават водеща новина в емисиите, а учениците получават неочаквани ваканции.


Кои заболявания са по-неприятни е доста относително, защото едно лятно разстройство може да обърка плановете за отпуската. По принцип самото пътуване и смяната на всекидневните навици, на храненето и на питейната вода могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми, а когато върху това се насложи инфекция, често се налага продължително лечение.

Затова при пътувания през лятото и ранната есен е добре да се спазват някои правила, за да се ограничи опасността от храносмилателни проблеми, които са най-честото оплакване при почиващите.
На първо място, не съчетавайте отсъствието от дома с каквито и да е диети. Разтоварващо хранене е допустимо, но гладуване или прием само на определени продукти, например само месо, само плодове или само зеленчуци, не се препоръчва.

Другата крайност също не е добър вариант – преяждането и препиването са сериозно изпитание за организма и могат да вгорчат почивката. Пийте само бутилирана минерална вода и безалкохолни напитки. Посещенията в съмнителни откъм хигиена заведения често завършват с продължителни дежурства в тоалетната и на леглото. Затова избирайте места за хранене, които се посещават от много хора, защото високият оборот гарантира бърз обмен на храната.

Ако малко заведение предлага меню с размера на романа „Война и мир”, бъдете сигурни, че повечето ястия се правят от замразени неясно кога заготовки и полуфабрикати, претоплени на микровълновата фурна. Не купувайте храни от плажните и уличните търговци, предлагащи царевица, сладолед, гевреци и др. Никой не контролира произхода на тези храни, нито хигиената на продавачите, които държат цял ден стоката си на открито при високите летни температури.

Друга важна предпазна мярка е при къпане в морето или басейн да не се поглъща вода и по възможност да не се топи главата, за да не влиза вода в очите и носа. Това е особено важно за по-малките деца, защото поглъщането на морска вода често предизвиква след това повръщане. А отделно водата може да е замърсена с болестотворни микроорганизми.

Какъв е алгоритъмът, когато все пак получите стомашно-чревни оплаквания? На първо място трябва да се види дали те са придружени с повишена температура, втрисания, главоболие. Ако е така, най-вероятно става въпрос за инфекциозно заболяване. В този случай не бързайте с таблетките, които спират разстройството, защото е добре организмът да се очисти от заразата.

Много е важно обаче адекватното оводняване – чрез постоянен прием на малки порции леко подсолени или леко подсладени течности. Втората стъпка е пиенето на активен пробиотичен препарат, който да възстанови нормалната чревна микрофлора, нарушена от вредните микроорганизми. В случая е подходящ „Лакто-4”, защото съдържа няколко типа живи полезни бактерии с висока активност. Диетата е важен компонент за преодоляването на проблема – препечени филийки, изкиснато сирене, банани, печени ябълки са най-добрият избор.

Когато коремното неразположение не е свързано с температура и силна диария, а по-скоро с тежест, метеоризъм, спазми и колики, най-вероятно става въпрос за т.нар. диспептичен синдром. Той може да бъде причинен от грешки в храненето, преяждане, прием на повече храни с груба целулоза. Тук също се налага диета, както и прием на пробиотици. Бързо повлияване на симптомите се постига и с препарата на природна основа „Комфортекс”, който се приема след хранене и няма противопоказания.

Коментари